Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Месечна прогноза за януари: Слънце и валежи от дъжд и сняг

Температури близки до средните, с тенденция към застудяване за целия период

Затопляне около Ивановден

Първият месец от новата 2017 г. ще бъде изпълнен почти изцяло с превалявания от дъжд и сняг, а температурите ще бъдат близки до средните с тенденция за малко по-студено от обичайното време. Максималните показания на живака за януари ще варират между 1 и 6 градуса, а минималните между минус 3 и минус 6. Месечните суми на валежите ще бъдат около и над нормата; относително повече ще вали в Южна и Източна България. Сухите  периоди се очертава да бъдат между 22 и 26 януари.

Първият месец на годината ще започне с предимно слънчево и студено време. Минималните температури в новогодишното утро ще бъдат от минус 10 до минус 5 градуса. Временни заоблачавания със средни високи облаци ще има преди обед над Северна, а следобед над Южна България.

На втория ден от месеца също ще бъде слънчево, като в сутринта на места в низините ще бъде мъгливо. Следобед ще се появи западен вятър, който ще предизвика известно затопляне – дневните температури ще достигат 4-9 градуса. Във вторник повишението на температурите ще продължи – най-ниските ще са от минус 6 до 0 градуса, а най-високите от 5 до 10 градуса.

В сряда ще бъде ветровито. От запад на изток ще превали дъжд, който заради понижението на температурите в Северна България и по високите западни полета ще преминава в сняг. Преваляванията ще са краткотрайни и бързо ще спират. На 5 януари облаците ще намалеят до слънчево. Вятърът ще отслабне. В края на седмицата около Ивановден ще се появи южен вятър и ще се затопли. В периода 8-12 януари с прекъсвания ще превалява – в началото дъжд, но впоследствие ще застудее и дъждът ще премине в сняг.

Ще последват няколко студени и спокойни дни докъм средата на месеца, когато отново ще превали. Третата десетдневка на януари ще започне със студено време, но постепенно ще се затопля. Има голяма вероятност последните дни на януари да бъдат по-топли от обичайното и без валежи.

 

Геопрогноза

По-малко магнитни бури в началото на 2017

Периодите с повишен риск от явлението са в периодите 4-5 и 17-20 януари

През януари слънчевата активност ще остане ниска. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, което означава, че ще се образуват по-малко магнитни бури.

В периодите 4-5 и 17-20 януари ще се наблюдават известни смущения в геомагнитната активност. Единствено през тези дни ще има повишен риск от магнитни бури, като по-силни ще бъдат над северните ширини. В по-голямата си част обаче Балканите ще остават в периферията на тези геомагнитни явления.

Най-ниските измерени температури през януари са между минус 30 и минус 35 градуса. Рекордът у нас е в Трън, където живакът е показвал минус 38 градуса през 1947 г.

 

Народни поверия

Топъл Йордановден предвещава болести

Според народните поверия, когато през януари не вали сняг, юли няма да вали дъжд. Голям сняг в началото на годината пък предвещава голямо плодородие през следващите месеци. Ако през януари прогърми, лятото ще бъде ветровито и дъждовно.

Ако на първия ден от месеца падне мъгла, в средата на годината ни чака град. Ако пък на Йордановден времето е меко, през годината ще има много болести.

Когато на Ивановден няма лед, лятото ще бъде предимно хладно. Плодородие през цялата година ни чака, ако на Бабинден вали дъжд и сняг.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ако на 31,12,2016 прекалиш с алкохола на 01,01,2017 ше те боли глава!!!!!!!!!!!!!

Отговорете