Местан: Борисов днес е предаден от всички, с които потърси съгласие

Лютви Местан

Борисов днес е предаден от всички, с които потърси съгласие. Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан по време на дебата по оставката на кабинета на „Борисов 2" от трибуната на Народното събрание.

"Г-н Бойко Борисов дойде на власт през 2009 г. с ангажимента пред българските граждани, че ще бъде алтернатива на всички партии, на политическото статукво. В началото на втория си мандат през 2014 г. той трансформира този принцип „Аз съм алтернатива на всички“ в принцип на "Съгласие с всички". Тази обща оценка трябва да се чуе . Бедата е там, че българските граждани приеха тази политика като политика на съглашателство и имаше защо. Тъжният извод днес за него може да се представи с една максима, за която той твърди, че е библейска и, която гласи, че няма нищо по-лошо от непоисканото добро, защото резултатът е, че той днес е предаден от всички, с които потърси съгласие. Дори когато те не го заслужаваха.“, коментира Местан. По думите му по-важен е въпросът на къде върви България след тези президентски избори. Няма съмнение, че резултатите от президентския вот, освен че задават нови политически реалности, изправят страната пред потенциална политическа, парламентарна и правителствена криза. Въпрос на политическа отговорност е да се предотврати таи криза. Най-вече заради резултата на референдума системните партии да не включват в една бясна утлра популистка надпревара“, призова Местан.

По думите му предсрочните избори са неизбежни, но въпросът е дали те да бъдат за 44-то Обикновено народно събрание или за 8-мо Велико народно събрание. „Политиката ни страда от системни пороци, част от които имат своите ярки конституционни измерения. Нашата теза е, че трябва незабавно да започнем политически консултации не затова кога ще се проведат предсрочни избори, а за провеждането на избори за ново 8-мо Велико народно събрание, за да отстраним всяка конституционна пречка за превръщането на България в модерна евроатлантическа държава“, каза още лидерът на ДОСТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика