Местен референдум за съдбата на паметника „Бузлуджа“

Фестивалът на Проект “Бузлуджа” събира все повече съмишленици.

Има идея разграбеният монумент да бъде запазен като място за съвременно изкуство

Близо 50 000 души на година посещават паметника

Местен референдум ще реши съдбата на паметника “Бузлуджа” и дали Общината в Казанлък да поеме управлението над него. Решението е взето на заседание на Консултативния съвет към кмета Галина Стоянова, съобщиха от местната администрация.

Консултативният съвет е обществена структура, която подпомага местната власт за открито управление. В него участват граждани, излъчени от събранията на кварталите в града и на малките населени места. Темата за паметника е влязла в последното му заседание по предложение на кмета Галина Стоянова заради противоречивите мнения в обществото за бъдещето му. Общественото допитване ще се проведе най-рано през ноември. Преди това обаче трябва да бъде избран инициативен комитет за провеждането му.

Монументът е построен през 1981 година като Дом на Българската комунистическа партия. Обектът е със статут на историческо и архитектурно наследство. Част е от парк-музей “Шипка - Бузлуджа”. В момента се руши, а интересът към него продължава да расте, посочват от администрацията. Той привлича туристи и изследователи от цял свят, които се интересуват от архитектурните и историческите аспекти на социалистическото наследство в страната ни, съобщават още от местната администрация. Общината в Казанлък е готова да поиска управлението му от държавата, като разработи маркетингова стратегия за самоиздръжка на монумента. Има и готова концепция за кандидатстване за европейско финансиране, с което да бъдат възстановени покрива, прозорците на мащабната конструкция и да бъде осигурен достъп, уточняват още от там.

Дебатът за паметника “Бузлуджа” се води през последните три десетилетия, макар и с различен интензитет.
Едната гледна точка е, че е недопустимо инвестирането на пари за възстановяване на партиен паметник - символ на комунизма и на тоталитарната държава. Другата е, че той е европейски архитектурен образец на модернизма, със сложно и впечатляващо проектно решение и в него има бъдеще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България