Местната власт награди емигрант, дарил 1 млн. лева на България

Кметът на Монтана Златко Живков връчи наградата за дарителство на племеника на благодетеля от Франкфурт

Националното сдружение на общините в България присъди награда на емигранта Кирил Маринов, който от началото на промените досега е дарил над 1 млн. лева на родния си край в Монтана и други градове в България.

Плакетът и грамотата от местните власти бяха връчени от кмета на Монтана Златко Живков на племенника на  Маринов  - Ангел Младенов. Кирил Маринов избягал от родината си в първите години на комунизма, заради преследванията си като активист на опозицията. След годините в емигрантски лагери, той се установил в Германия, където развил успешен бизнес, включил се и в обществения и политически живот във Франкфурт.

За пръв път емигрантът се върна в България през 1992 г. и се трогна от красотата на Родина, но и от бедността на хората. Оттогава до днес Маринов дарява средства и техника на детски градини, училища и спортни клубове, помага за ремонта на черкви и социални домове в Монтанско и в страната.

С негови средства в родното му село Винище бе изградена часовникова кула и паметник на загиналите във войните. Всичко осигурено от щедрия човек в помощ на хората у нас се изчислява на над 1 милион лева, заяви кметът Живков. Той изрази голямата си благодарност към дарителя и надеждата си догодина да го посрещне в родния му край. „Гордея съм, че съм успял в Германия, а още повече се гордея, че съм българин и мога да помагам на хората!”, сподели при гостуванията си у нас Кирил Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони