Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Местожителството става водещ критерий при приема на първокласници в Търново

Снимка: Архив

Близостта на училището до настоящия адрес на родителите ще бъде водещ критерий при приема на първокласници в общинските училища на територията на Велико Търново.

„Това е записано в проекта на наредбата за приема на ученици в първи клас. Всички директори разполагат с карта на прилежащите към школото улици, разработена съвместно със служители на „Териториално-селищно устройство”, поясни директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.

В създаването на общата схема на райониране са участвали освен ръководителите на учебните заведения представители на обществените съвети и на училищните настоятелства.

„Целта не е да нарушаваме желанието на родителите къде да запишат децата си, а да им създадем увереност, че техните момичета и момчета ще постъпят в най-близкото до местоживеенето им училище”, коментира Игнатова. Деца ще се приемат и от други зони на града, ако има непопълнени места. Броят на паралелките и на учениците в тях се определят от директорите.

Документът е публикуван на сайта на Общински съвет, предстои неговото обсъждане и гласуване от местния парламент.

629 първолаци се очакват за учебната 2017/18 година. Шестгодишните в детските градини сега са 532, а в полудневна подготовка към училищата – 97.

Писмените заявления се подават до 1 юни. Първото класиране се осъществява от 2 до 5 юни. Записването се извършва на 7 и 8 юни. Попълването на свободните места след второ и трето класиране приключва до 15 юни.

Глоба от 50 до 150 лева ще се налага на родители, които не са записали децата си, подлежащи на задължително предучилищно и училищно образование, се посочва още в проекта на наредбата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.