Местожителството става водещ критерий при приема на първокласници в Търново

училище

Близостта на училището до настоящия адрес на родителите ще бъде водещ критерий при приема на първокласници в общинските училища на територията на Велико Търново.

"Това е записано в проекта на наредбата за приема на ученици в първи клас. Всички директори разполагат с карта на прилежащите към школото улици, разработена съвместно със служители на „Териториално-селищно устройство”, поясни директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.

В създаването на общата схема на райониране са участвали освен ръководителите на учебните заведения представители на обществените съвети и на училищните настоятелства.

„Целта не е да нарушаваме желанието на родителите къде да запишат децата си, а да им създадем увереност, че техните момичета и момчета ще постъпят в най-близкото до местоживеенето им училище”, коментира Игнатова. Деца ще се приемат и от други зони на града, ако има непопълнени места. Броят на паралелките и на учениците в тях се определят от директорите.

Документът е публикуван на сайта на Общински съвет, предстои неговото обсъждане и гласуване от местния парламент.

629 първолаци се очакват за учебната 2017/18 година. Шестгодишните в детските градини сега са 532, а в полудневна подготовка към училищата - 97.

Писмените заявления се подават до 1 юни. Първото класиране се осъществява от 2 до 5 юни. Записването се извършва на 7 и 8 юни. Попълването на свободните места след второ и трето класиране приключва до 15 юни.

Глоба от 50 до 150 лева ще се налага на родители, които не са записали децата си, подлежащи на задължително предучилищно и училищно образование, се посочва още в проекта на наредбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони