Местят изпитите с до 10 дни, без пролетна ваканция (всичко по темата)

Министър Вълчев посочи, че се надява на варианта децата да се върнат в клас на 14 май. Снимка: Пресслужба на МС

Училищата затворени до 13 май засега

МОН съдейства за ВУЗ-овете в чужбина

Университетите са готови да се съобразят с новите дати

“Ще имаме преместване от 4 до 10 дни на изпитите от националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити. Най-вероятно ще предложим новите дати за матурите след 12. клас да са на 30 май-1 юни, вместо на 20-22 май”. Това каза на брифинг в МС просветният министър Красимир Вълчев във връзка с удълженото до 13 май извънредно положение в страната. От Министерството на образованието и науката засега обсъждат варианти на сценарий, при който децата се връща в клас на 14 май. По думите на министъра всичко друго е безсмислено в момента.

Висшите училища декларират, че ще се съобразят с новите срокове. Уверяват, че няма проблем да си изтеглят и кандидатстудентските кампании със 7-8 дни.

“С колегите в ЕС говорим, че не сме достигнали пика на вируса. Във всички страни ще има отместване на кампаниите и то във всички висши училища. А ако случайно не се отместят, ще издадем и по-рано дипломите на дванайсетокласниците. Ако се наложи, че говорим със съответните висши училища”, успокои Вълчев.

За изпитите след 7. клас МОН ще предложи да се преместят с 4 дни - вместо на 9 и 11 юни, да бъдат на 13-15 юни.

По отношение на ваканциите министър Вълчев посочи, че учениците няма да имат пролетна такава. Ще почиват само по време на великденските празници. Дните от предварително планираната ваканция от 13 до 16 април ще се използват за консултации, за компенсиране на пропуските и за занимания по интереси на учениците.

Според графика на учебната 2019/2020 година от 11 до 20 април, включително, трябваше да има пролетна ваканция за учениците от първи до 11. клас. За 12. клас винаги е по-кратка и тя трябваше да е 16 до 20 април, включително. От началото на 2020 г. учениците в областите на страната излизаха по различно време в грипни ваканции, имаше и една национална от 6 до 11 март.

 

Предстои отучване

Отпада материалът от последните раздели

Събота в клас през юни

При всички случаи малко ще се редуцира материалът за държавните зрелостни изпити след 12. клас и националното външно оценяване. “Ще направим контролно замерване докъде да стигнали училищата. Няма да е честно съдържанието да е само от първия срок за тези, които и сега преподават нов материал. Последните теми и раздели от учебните програми могат да отпаднат”, уточни просветният министър Красимир Вълчев.

Той уточни, че със стартирането на обучението в електронна среда, няма единна организация, защото такава не може да бъде създадена за толкова кратък период. Това означавало, че няма как да има и единно отучване. Вероятно то ще се случи в края на годината и ще обхване предметите и занятията, които не са се случили по време на електронното образование.

Добър вариант било няколко съботи през юни да има възможности за часове по музика и изобразително изкуство, например.

Обсъждат се още по-дълги летни занимални, както и повече деца в групите в детските градини.

 

Отпадат националните кръгове на олимпиадите

Остава оценяването след IV и X клас

Безплатни сертификати за езици при по-големите

Външното оценяване е важно за четвъртокласниците особено сега, защото ще даде обратна връзка за усвоените знания и умения.

МОН засега не вижда пречка от провеждането на външното оценяване след 4. и 10. клас. Министър Вълчев посочи, че за някои от училищата то е свързано с кандидатстване. При по-големите засяга обединените училища, а при четвъртокласниците - кандидатстването в Математическата гимназия, например.

“Оценяването е необходимо повече в момента, то е за обратна връзка. За първа година ще имаме изпит по чужд език и компютри след десети клас - децата ще могат да вземат сертификати безплатно за владеене на ниво по европейската езикова рамка.

Малките матури след 4. клас вероятно, както и другите изпити, ще се преместят и ще са на 29-30 май. Министър Вълчев маркира, че “ако изпаднем в невъзможност” все пак 4. клас може и да се размине с препитванията. Той отново заяви, че МОН ще се съобрази с “най-бавните училища”.

Със сигурност обаче ще се разминат националните кръгове на част от олимпиадите. “Това не е фатално. Олимпиадата в Токио дори се отложи. Проблемът е, че част от тях участват в балообразуването, затова ще предложим да се вземат резултатите от областите кръгове”, уточни ресорният министър.

 

Медиаторите със защитни костюми

40 000 ученици нямат електронна връзка

Както медиците, така и медиаторите трябва да носят защитни костюми, за да продължат да носят уроците на децата.

Поръчани са и ще бъдат доставени защитни облекла на хората, които носят уроци и домашни на децата от врата на врата. Става въпрос за тези 11% процента от учениците, които не са обхванати в електронното обучение. “Ще има предпазни облекла за медиаторите, но те трябва да продължат да се изключително внимателни”, посочи Вълчев по повод на практиката, която е наложена в ромските общности за сметка на електронното образование. Той уточни, че това правят и учители, директори и хигиенисти, а които също ще има защитни средства.

“Не можем да купим устройства за тези 40 000 деца, които не са обхванати в новата форма на обучение, би било несправедливо спрямо останалите, а и няма такива наличности”, допълни министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование