Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Две вокални кралици на сцената на зала България

Местят маратона на жълтите павета

По ново трасе ще мине Софийският маратон тази година. Стартът и финалът на надпреварата на 13 септември ще са пред Националната художествена галерия, а маршрутът минава през площад „Александър Батенберг“, Лъвов мост, булевардите „Дондуков“ и „Владимир Вазов“, като обиколката стига до изхода на София в близост до летището.
„Състезанието вече има ярък международен характер и с него искаме да дадем пример колко обичаме нашия град – заяви зам.-кметът Тодор Чобанов. – Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия се туризъм, особено сред младите.“
Трасето е подготвяно и изчислявано над година, а сертификатът му е получен след инспекция от светилото – французина Жан Мари Грао. Участниците на класическата дистанция ще трябва да направят само по две обиколки, а организаторите прогнозират рекордни резултати.
На старта се очакват близо 5000 атлети от над 50 страни, като сред елитните бегачи ще са участници от Етиопия, Кения и Мароко. Домакините пък са приготвили награден фонд от 63 000 лева, който е обвързан не само с предното класиране, но и с резултатите. А 10 от редовните участници в родните серии в маратона ще имат шанса да се включат в разпределението на допълнителния джакпот от 20 000 лв.

Затварят улиците от 7 до 14 часа
Организаторите на Софийския маратон са се постарали провеждането му да се отрази в минимална степен на движението из столицата. Улиците, по които ще премине надпреварата, ще бъдат затворени в 7,00 часа сутринта идната неделя, а поетапното им отваряне се очаква да завърши до 14 ч. Стартът на класическата дистанция е в 9,30 ч.
„Имаме и благотворителни каузи и една от тях е събиране на средства за изграждането на Кариерен център за хора със специални потребности“, съобщи Анатоли Илиев, организационен секретар на „София – евростолица на спорта“.
Отново са фиксирани специални премии – по 300 лева за най-бързите софиянци на финала. А всички завършили успешно основните дистанции – 42,192 км, 21,098 км и 10 км, ще получат медали със символ на града – тази година това е храм-паметника „Александър Невски“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.