Оставки по домовете. Да, моля! Идиотска дигитализация съсипва апетита ни…

Японският премиер: Ракетните изпитания на Северна Корея нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

БСП – София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков Наш дълг е да помним делата на Кирков и да не позволяваме забраната и забравата да ги изличат от паметта на българите, каза общинският съветник и председател на Районния съвет на БСП във "Възраждане" Иван Таков

Борис Джонсън: Не сме длъжни да изплащаме обезщетение от 39 млрд. паунда на ЕС ако напуснем без сделка

Гитхорн – приказният свят на водните хора И възрастни, и деца се придвижват с лодки

МВнР: Транспортни стачки затрудняват пътувания в Испания

АИКБ подкрепи Марияна Николова и поиска одит на IT сигурността в държавната администрация

Чеченец застреля бивш грузински командос в Берлин

ЦГМ: Само 7% са гратисчиите в столичния градски транспорт 240 контрольори следят за редовността на пътниците

Тръмп отрече Г-7 да е упълномощавал Макрон за преговори с Иран

Десетки пожари са избухнали през почивните дни в Гърция

БСП-София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков

Все повече млади хора страдат от дискови хернии

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Най-големият противопожарен самолет в света се бори с огъня в Амазонската джунгла (ВИДЕО)

Месят хляб на Варненска седянка

Приготвяне на традиционни хлябове от различни области на България, Гърция, Македония, Литва, Русия и Украйна на така известната Варненска седянка е гвоздеят в Деня на християнското семейство край морето.

Най-внушителната фолклорна група пристигна от о. Корфу и тропна преди месенето  на насъщния право и Дайчево хоро пред храма „Св.Николай Чудотворец“.  38-те танцьорки са научили стъпките на правото ни хоро от българката Боряна Андреоти, която повече от три десетилетия живее сред тях.

Те пеят и в митрополитския хор на едноименния храм в селото Св.Матей на гръцкия остров. Жените от о. Корфу месят традиционния хляб с маслини, сирене и зехтин, обясни сънародничката ни. За вечерта на хляба с дегустиране и награждаване на най-добрите и вкусни самуни, се очакваше да бъдат изпечени над 30.

Хлябът е символ на единението, така както събира в себе си пръснатите житни зърна, така и топлината на пещта, в която се пече, събира цялото семейство. Това каза отец Василий Шаган преди обредното замесване в духовния -просветен център при храма „Св.Архангел Михаил“.

В това църковно огнище в центъра на града се прави Варненска седянка три пъти в годината-на Св.Успение Богородично, в Деня на християнското семейство и при Коледуване в навечерието на Рождество Христово. За първи път тази година това традиционно събиране на вярващите край морето придоби и международни измерения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.