Метаданни: Лена Бориславова и Никола Минчев - съставители на фалшиви документи за Кирил Петков и “Да запазим Корал”

Метаданните на фалшифицираните файлове, с които Кирил Петков е заобиколил изискванията на Закона за администрацията, за да се изчисти от конфликт на интереси и да “излезе” нелегитимно от сдружение “Да запазим Корал”, разкриват точния начин, по който са съставени, пише "Биволъ".

Според метаданните освен адвокат Лена Бориславова съставител на фалшифициран документ е и нейният колега и бъдещ съпартиец в “Продължаваме промяната” Никола Минчев. Той изготвил декларацията на председателя на сдружението Атанас Русев за истинността на заявените за вписване обстоятелства. В този документ според разследването на "Биволъ" е сглобен с насложен сканиран подпис на Русев. При увеличение си личи подписът е отрязан в долната си част, защото квадратчето, от което е бил копиран, е било по-малко. А метаданните показват, че това е направено 1.41 ч. през нощта на 13.05.2021 г. – ден след като Кирил Петков вече е встъпил в длъжност като министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев. По същото време са съставени и голяма част от останалите фалшифицирани документи.

След дадени указания от Агенцията по вписванията за отстраняване на нередностите (№ 0210513015554/14.05.2021 г., 08:40 сутринта), Лена Бориславова лично внася нужните, но според "Биволъ" подправени и фалшиви документи, с електронния си подпис. Част от документите били разпечатани, след което върху тях били фалшифицирани нужните подписи с химикалка, след това сглобени в PDF формат. Според метаданните в “Документи в изпълнение на указанията – протокол УС за свикване на ОС” Лена Бориславова лично слага фалшифицираните картинки с подписи на Атанас Русев, съответно в 11:32:43 АМ на 14.05.2021 и на Кирил Петков в 11:34:50 АМ. В друг документ от предишния ден - 13.05.2024 г. - Протокол с подписите на Атанас Русев и Мартин Драгулев, компютър “Lena-PC” е заличил личните данни в предишен документ с фалшиви подписи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване