Метеорологът Анастасия Стойчева: Очаква ни тежка обстановка, валежите на места ще надхвърлят 100 литра

Очаква ни тежка обстановка наистина - един средиземноморски циклон, който ще подхожда от югоизток първо, след това от югозапад, но така или иначе през следващите три дни ни очакват повечко валежи. Необичайно за юни, но не, че не се е случвало досега. Това обясни пред БНТ синоптикът Анастасия Стойчева.

Днес и в Гърция ще продължат проблемите - валежите ще са доста над обичайните, коментира тя.

Стойчева обясни, че когато такъв средиземноморски циклон през лятото преминава през района - води до много интензивни процеси, при които за кратко време падат сериозни валежи. "Тези три дни, в които ще сме все под влияние на средиземноморския циклон, най-вероятно ще има и количества, които да достигнат 100 и да надхвърлят 100 литра."

Трябва да има готовност за по-бърза реакция, предупреди Стойчева. Най-вероятните райони със значителни количества между 50 и 100 литра това са Северозападната част от страната, подчерта Стойчева.

Възможни са и градушки, предупреди тя. "Тази вечер в Югоизточна България, през нощта в Централните райони значителни количества на валежа - категорично над 50 литра - ще има в отделни райони те да достигнат и надхвърлят 100."

Анастасия Стойчева все пак успокой, че след четвъртък, в края на седмицата ще има повече слънчеви часове. В края на тази седмицата и началото на следващата ще имаме температури до и над 30 градуса, отбеляза тя.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето