Метеоролозите отново излизат на протест с искане за напускане на БАН

Метеоролозите отново излизат на протест днес. Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология за пореден път ще изразят своето недоволство, свързано с начина на формиране на бюджета им. От института твърдят, че ръководството на БАН разпределя неадекватно бюджета на академията между отделните институти и че има системни проблеми във взаимоотношенията между ръководството на БАН и НИМХ.

Днес изтича срокът, даден от премиера Бойко Борисов, за решаване на кризата.

Протестът на метеоролози ще започне в 9 ч. пред сградата на БАН. След това те ще се отправят към Министерския съвет.

Метеоролозите продължават да настояват да бъдат прехвърлени към Министерството на образованието като второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

„Настояваме правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология”, пише в новата позиция на института.

Цялата позиция на НИМХ: 

НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН „…целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории“. Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя, какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си, и, вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително ще ги задълбочи.

Научно-приложната, оперативната и експертна дейност в НИМХ ние успяваме да развиваме досега, въпреки традиционното подценяване на резултатите от нея в БАН. Това прави несъстоятелно твърдението на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата на БАН ще доведе до нарушаване на качеството на тези дейности. Напротив, може само да подобри нашите резултати.

Тази демонстрация на неразбиране на проблемите ни допълнително ни убеждава, че единственият разумен път за нас е напускането на БАН.

Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН!

Публичното изразяване на подобни „аргументи“, манипулиращи общественото мнение, ни кара да мислим, че НИМХ става заложник на егоистични интереси на група хора, които, за да ги постигнат, не подбират средствата. Как при това да останем част от БАН?

Категорично настояваме Правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН.

Декларираме, че ще използваме всички допустими от закона средства да защитим НИМХ и неговата дейност като българската хидрометеорологична служба.

Избраният щаб на протеста в НИМХ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини