Методи Лалов вече не е съдия

Бившият председател на СРС Методи Лалов в поредното си телевизионно участие

Съдийската колегия на ВСС му даде зелена светлина да се впусне в политиката

Методи Лалов вече не е съдия. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което сложи край на сагата, продължила над месец, и му даде зелена светлина да се впусне в политиката, предаде "Правен свят". Точката беше включена като допълнителна в дневния ред на кадровиците. Членове на Колегията, които са против освобождаването, все пак имаше. Това бяха Стефан Гроздев, Севдалин Мавров, Боян Магдалинчев и Вероника Имова.

"Ще гласувам против. Ние нямаме право да обсъждаме мотивите за отставката, но ЗСВ въвежда изискване магистратът да е изписал всички съдебни актове. В конкретния случай от материалите е видно, че съдия Лалов не се е произнесъл по две мерки за неотклонение. Когато той ги изпише, аз съм готов да гласувам "за" оставката му. Освен това решение на КС, което постоянно се цитира в случая на Методи Лалов, има и друго решение, с други аргументи", заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Георги Чолаков опонира. "Той никога няма да напише тези две определения, не можем да го държим насила в съдебната система".

"Ние не стимулираме ли недобросъвестните колеги да продължават, да си получават на 100% възнагражденията и накрая делата им да бъдат разпределени на други колеги, които вършат съвестно задълженията си", възрази Магдалинчев.

След като мнозинството в Колегията одобри оставката му, Лалов, вече официално може да стане водач на листата на коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено движение. В началото на заседанието на Съдийската колегия, което бе обагрено от няколко казуса, свързани с вече бившия районен съдия, той се изяви с поредна провокация към кадровиците и опита да ги накара да нарушат закона, за да му осигурят трибуна за политическа агитация още преди да е дошъл редът за гласуване на оставката му.

Коментари

Задължително поле