Мехмед Дикме: Имаме за две години зърно, което в момента е на склад в държавата

Не знам кой дава съвети на премиера, но това е най-глупавото и най-неадекватното решение, което са вземали – във връзка с резерва от зърно. Това каза за БНР бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Зърненият баланс на България е милион и половина тона пшеница годишно, около 100 хиляди тона на месец, тоест до новата реколта на страната са необходими около 400-500 000 тона пряко сили, поясни Мехмед Дикме.

По думите му в настоящия момент в складовете в страната има между 2,5 и 3 милиона тона пшеница.

„Имаме за две години зърно, което в момента е на склад в държавата. Вместо държавата да купува зърно от стара реколта, да направи всичко възможно веднага да освободи пазара и да стимулира износа на зърно. Това зърно, ако не се изнесе, България очаква 7 милиона тона ново производство след 3 месеца, които няма да има къде да ги складират. Тази пшеница трябва да излезе от България, а не да влезе в хамбарите. Премиерът трябва да ходи при възрастните хора, обикновените селяни, за да му каже този обикновен човек, който е на село – още от дядо си знае, че преди жътва хамбарите се изпразват, изчистват се, за да може да прибере нова реколта“, заяви Мехмед Дикме.

„Тенденцията е към намаляване на международната цена на пшеницата. Страната ни трябва да се възползва, когато цената е висока, да влязат свежи пари при производителите“, каза Мехмед Дикме.

„Ще бъде абсолютна грешка да купуват в момента на висока цена, при положение, че в страната има за две години напред налична пшеница“, подчерта  Мехмед Дикме.

Няма да има къде да се складира зърното, предупреди Дикме.

„Държавата няма складове за милион и половина тона. Войната до месец-два ще свърши, тя не може да бъде стогодишна. В края на юли вече ще имаме зърнен баланс и ако е необходимо, ако войната продължава, може да се купува юли-август, не сега. Тук няма проблем. Проблемът сами могат да го създадат -  зърнопроизводителите септември, като се напълнят с продукция, която няма какво да я правят, няма къде да я складират, нямат пари могат да докарат комбайните и тракторите пак на жълтите павета и тогава ще разберат каква грешка са направили“, коментира Мехмед Дикме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България