Мече, спасено от бракониерска примка, вече лудува в дивата природа

Снимка: Архив

Двегодишно мече, спасено през юни от служители на парк „Централен Балкан“, живее пълноценно в дивата природа. За четири месеца мечето, което парковите служители нарекли Джими, е изминало над 600 километра, според данните, отчетени от поставения върху тялото му електронен предавател. Това съобщиха от парковата дирекция в Габрово.

Мечето е било пленник в бракониерска примка, поставена край село Осетеново. Паркови служители и експерти от сдружението за дива природа „Балкани“ го освободили в началото на лятото, поставили му GPS-GSM нашийник и го отвели на безопасно място в парка.

Оттогава чрез сигнали мечето Джими разказва за своите странствания. След като прекарало известно време в горите между подбалканския път и границата на парка, мечето предприело пътешествия във високата планина.

През август разузнало дебрите на резерват „Джендема“. От началото на септември сигналите са от националния парк – спуснало се в Тъжанското ждрело, изкачило се до Кадемлийското пръскало и продължило на юг от масива Триглав. После се върнало и поело на север, пресякло пътя село Тъжа – град Априлци и се озовало край Острешката река. Около седмица мечето се задържало в района между Острец и Видима, след което се отправило на изток и за 14 часа се озовало в горите край Батошевския манастир. През втората половина на септември е прехвърлило билото на планината и обходило южните склонове под връх Бузлуджа, а в първите дни на октомври е поело към върха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България