На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Берен Саат и Къванч Татлъту отново заедно на екран

Мечка хрупа гранули с мед в зоокъта в Павликени

Със специални гранули с мед хранят единствената мечка в зоопарка в Павликени. Управата на зоокъта набавя ястието от фирма производител в Ловеч. Гранулите са обогатени с витамини и минерали. Това сподели пред „Труд“ началникът на зоологическата градина Сезеин Мехмедов.
Женска маймуна пък е най-новият обитател на зоокъта. Пепа пристигнала в новия си дом през есента от Ловеч. Дълго време мъжкарят Мони, който е от породата зелена морска котка, бил единствената маймуна и най-голямата атракция за посетителите.
Служителите на зоопарка глезят маймуните с богато меню. Всеки ден те получават дажби по норматив от кус-кус, макарони, бандарини, банани. Блюдата с ястията им се дават на поднос. Помещението, което обитават двете животинчета пък се отоплява на парно, като температурата се поддържа около 22 градуса.
„Непрекъснато следим да не им стане студено.При необходимост включваме и допълнителни електроуреди, тъй като маймуните са топлолюбиви. Инсталирали сме електрическа печка с термостат, която се включва автоматично ако температурата в клетката падне. Сложил съм и кюмбе, обмислям да закупим и една газова печка, която да им включваме при екстремни ситуации. Опитваме се да се грижим добре за животните въпреки лошото време”, допълва Сезеин Мехмедов.
Той споделя, че бременни животни също са отделени, за да могат да бъдат наблюдавани от служителите. Другите мерки, които са взели срещу студеното време, са топла вода и повече сено, върху което да спят. През деня муфлоните и понитата излизат на разходка, а вечер се прибират на топло. Освен двете маймунки в зоокъта могат да се видят още патагонска мара, елени, понита, мечки, както и всякакви пернати, виетнамски прасета, лисици и други животински видове. Сред новите животни са вълците, които замениха предишната двойка. Техен потомък е мъжкарят, а вълчицата е дарена от Варненския зоопарк.
Зоокътът има около 200 вида животни заедно с птиците. Управата е подсигурила за изхранването им 12-13 тона зърно. Допълнителните продоволствия струват още около 500-600 лева месечно.
„За първи път имаме затруднения с водата. Оказа се, че близкият язовир е източен и се наложи да ползваме питейна вода. Служителите обаче всеки ден носят с кофи и захранват поилките във всичките над 30 клетки“, каза още Мехмедов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.