Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

120 дами и рицари тамплиери срещат 10-та си годишнина в Шумен Велик Приорат България приема 5-ма македонци

Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

Балван чества 135 години от построяването на своята църква Храмът в селото носи името на Св. Иван Рилски

Откриха снаряд без видима маркировка в двора на училище в Пловдив

Пиар на правителството блъсна репортер и се извини

Мечки слизат от Балкана и се навъртат край селищата в Търновско и Габровско

Снимка: Архив

 

Броят на популацията от кафява мечка на територията на Великотърновска и Габровска област расте. Тревожните данни обяви инж. Николай Николов, директор на Регионалната дирекция по горите в старата столица.

„Мечките започнаха да слизат от високите планински райони, където са техните местообитания и да се появяват масово край населените места и курортите. Постоянно получаваме сигнали от граждани, че по време на почивките си в Габровския и Еленския Балкан, са видели мечки. Става въпрос за планинските селища Боженци, Мийковци, Костел, Дрента. Зачестили оплакванията и от пчелари, тъй като има няколко случая на унищожени кошери от техните стопанства.

В България обаче кафявата мечка не е обект на лов, според европейска директива.
„17 отстреляни благородни елени са преминали за оценка през РДГ за 2016 г“, информира инж. Николай Николов.

Трофеите от елени са само по линия на организирания ловен туризъм. Десет елена са отстреляни в Държавно ловно стопанство „Росица“ в Габрово, а останалите са в ловните полета, отдадени под наем на концесионери – в района на Стражица, в Кладни дял на ДГС „Болярка“, край Полски Тръмбеш. Отстрелян елен лопатар има и в ловните полета на Гео Дундаров на фирма „Гимел“ в Еленския Балкан. За тези трофеи предимно ловуващите са чужденци от Европа и от САЩ.
Според българския държавен ценоразпис, цената за отстрел на един елен може да варира от 2000 лв. до 40 000 лева. Случва се и „таксата“ за расови екземпляри да стигне до 100 000 лева или на цената на луксозен автомобил.

68 екземпляра дива свиня, отстреляни по време на ловен туризъм и на редовен лов, са били оценени от дирекцията през миналата година. Трофеите от сърна, представени в дирекцията, са били 52 броя. Сърните са отстреляни предимно в ДЛС „Росица“, в ловни полета на концесионери и от ловно- рибарските дружинки в Дряново и Севлиево, уточни инж. Николов. За периода са „отчетени“ и три вълка, убити в Елена, Плаково и Габрово.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не посягайте на милите животинчета, щото ще си имате работа с Бриджит Бардо!!!! А тя не прощава!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.