Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Цвета Караянчева: Политиците трябва да си говорят Срещата на европейските лидери с президента Ердоган у нас е важна

Мечки слизат от Балкана и се навъртат край селищата в Търновско и Габровско

Снимка: Архив

 

Броят на популацията от кафява мечка на територията на Великотърновска и Габровска област расте. Тревожните данни обяви инж. Николай Николов, директор на Регионалната дирекция по горите в старата столица.

“Мечките започнаха да слизат от високите планински райони, където са техните местообитания и да се появяват масово край населените места и курортите. Постоянно получаваме сигнали от граждани, че по време на почивките си в Габровския и Еленския Балкан, са видели мечки. Става въпрос за планинските селища Боженци, Мийковци, Костел, Дрента. Зачестили оплакванията и от пчелари, тъй като има няколко случая на унищожени кошери от техните стопанства.

В България обаче кафявата мечка не е обект на лов, според европейска директива.
“17 отстреляни благородни елени са преминали за оценка през РДГ за 2016 г”, информира инж. Николай Николов.

Трофеите от елени са само по линия на организирания ловен туризъм. Десет елена са отстреляни в Държавно ловно стопанство “Росица” в Габрово, а останалите са в ловните полета, отдадени под наем на концесионери – в района на Стражица, в Кладни дял на ДГС “Болярка”, край Полски Тръмбеш. Отстрелян елен лопатар има и в ловните полета на Гео Дундаров на фирма “Гимел” в Еленския Балкан. За тези трофеи предимно ловуващите са чужденци от Европа и от САЩ.
Според българския държавен ценоразпис, цената за отстрел на един елен може да варира от 2000 лв. до 40 000 лева. Случва се и “таксата” за расови екземпляри да стигне до 100 000 лева или на цената на луксозен автомобил.

68 екземпляра дива свиня, отстреляни по време на ловен туризъм и на редовен лов, са били оценени от дирекцията през миналата година. Трофеите от сърна, представени в дирекцията, са били 52 броя. Сърните са отстреляни предимно в ДЛС “Росица”, в ловни полета на концесионери и от ловно- рибарските дружинки в Дряново и Севлиево, уточни инж. Николов. За периода са “отчетени” и три вълка, убити в Елена, Плаково и Габрово.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не посягайте на милите животинчета, щото ще си имате работа с Бриджит Бардо!!!! А тя не прощава!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.