МЗХГ: В понеделник започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни

Още от понеделник започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с констатирано заболяване чума по дребните преживни животни в Ямболска и Бургаска области. Фермерите ще получат парите според заявеното желание – по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните - Ямбол и Бургас, съобщиха от земеделското министерство.

Всички стопани – кандидати за подпомагане по схемите за животни по линия на директните плащания от засегнатите общини, в срок от 15 дни след ликвидирането на огнището, трябва да подадат заявление за форсмажорни обстоятелства по образец в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Засилват се и мерките за биосигурност в засегнатите общини в Ямболска и Бургаска области. На входно-изходните пътища на населените места в 10-километровата зона за наблюдение около огнищата се въвеждат в експлоатация площадки за дезинфекция, на която подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България