МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно

 

4000 горски стражари са ангажирани в мобилни групи по охрана на държавните горски територии. Това  зам.-съобщи директорът на Държавно горско стопанство Шумен стопанството инж. Тодор Геронтиев.

„Хората работят в денонощен режим 7 дни в седмицата, като на стандартен обход ходят по двама, но при подаден сигнал за нарушения, се присъединяват и други колеги, а ако е необходимо – се информират и полицейските управления”, обясни инж. Геронтиев, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.

„Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един момент се знае къде са дежурните екипи, всеки може да проследи работата на горските в реално време, уверяват от стопанството.

Сериозни нарушения през последните дни са регистрирани и в останалите регионални управления по горите. Например в Сливен са задържани 119 коледни елхи. Дръвчетата са били предлагани без контролни пластини. Същевременно са били конфискувани отделно от търговците и над 100 контролни пластини. За случая е уведомена прокуратурата.

Контролът продължава да е интензивен, като общо само за последните шест седмици са направени над 80 000 проверки, информира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Установени са 1300 нарушения, като са задържани 1200 куб. метра незаконно добити дърва за огрев и 120 кубика обла строителна дървесина, както и 65 МПС, 130 каруци, 30 коня, близо 70 моторни триона.

Обходите на мобилните групи са увеличени, предвид на непрестанните набези в горите от началото на отоплителния сезон.

„Пледираме граждани да проверяват внимателно доставените им дърва за всички налични атрибути и контролни марки, както и да сигнализират при всяко съмнение за нарушения на телефон 112”, призова зам.-министър Добрев.

Коментари

Задължително поле