МЗ: Последните изследвания не отчитат повишени стойности на уран във водата на Хасково

Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на гр. Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщават от ведомството.

Междувременно, след като на 19.04.  РЗИ- Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на гр. Велинград и околни села (от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л), на 20.04. бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.

В околните населени места – с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител.

Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене. Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене).

 

Още по темата

  1. "Длъжностни лица са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората" Радев: Ситуацията в Хасково напомня за синдрома „Чернобил“

  2. БСП иска изслушване на 3-ма министри заради урана във водата в Хасково

  3. Прокуратурата търси кой скри информацията за отровената с уран вода в Хасково

  4. Остава забраната да се ползва за пиене и готвене Откриха уран и в новите проби от водата на Хасково

  5. И новите изследвания откриха уран във водата на Хасково

  6. Областният управител на Хасково: За урана във водата се е знаело от октомври миналата година

  7. Прокуратурата се самосезира за урана в питейната вода на Хасково

  8. Няма риск за здравето на хората в Хасково след намиране на уран във водата

  9. Двойно са завишени нормите на уран във водата на Хасково

  10. Откриха уран във водата в Хасково

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.