МиГ-29 се разби в Полша, пилотът загина (СНИМКИ)

Изтребител МиГ-29 се разби тази нощ около 2.00 часа в Северна Полша, съобщиха военното министерство във Варшава. Пилотът е катапултирал, но не е оцелял.

Изтребителят съветско производство е излетял от 22-ра тактическа военновъздушна база Малборк и е катастрофирал само на 300 метра от най-близките къщи в село Саковко. Тялото на пилота е открито на около 200 метра от отломките.

Според министерството на отбраната той е бил опитен летец с повече от 800 часа стаж, от които 600 на самолети МиГ-29. Участвал е в национални и международни военни учения.

Специална комисия е натоварена със задачата да изясни причините за катастрофата. Министърът на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че докато това стане се прекратяват всички полети на МиГ-29.

Полските военновъздушни сили разполагат с 32 изтребителя от този модел. С няколко от тях вече не могат да бъдат извършвани полети поради липса на резервни части. За изминалите 29 години, откакто МиГ-29 са в експлоатация в страната, това е първият авиационен инцидент с фатален изход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят