Миещи мечета са новите обитатели във Варненския зоопарк

Двойка миещи мечета могат да видят посетителите на зоопарк Варна. До този момент в зоопарка не са отглеждани такива животни и са нов вид в колекцията.Зверчетата са разменени срещу едно лопатарче със зоопарка в Айтос. Те са мъжко и женско, но нямат още полова зрялост, която при тях идва над 3-годишна възраст, обясни шефката на Варненския зоокът Иванка Стоянова. Отначало са били настанени в клетката на нутриите, които обаче си правели тунели и мечетата за ужас на новите си стопани, се криели в тях.Затова сега са преместени в бивш дом на маймунското семейство.

Миещото мече е най-големият представител на семейство енотови. Разпространено е в Северна Америка. Енотите са всеядни животни-хранят се с плодове, мръвка и всичко, каквото им попадне. Те хващат храната с предните си лапички, които са свръхчувствителни. Чрез опипване  енотът може да си изгради образ на това, което държи. По този начин лови раци, риби и миди даже в тъмнина или в мътна вода. Тези движения създават илюзията за „миене“ и оттам е името им – миещи мечета. При температура под 6°С изпадат в зимен сън, по време на който не приемат храна и неговата продължителност зависи от климатичните особености. Живеят до 20 години. Във зоопарка се надяват да се намерят осиновители на мечетата, за бъдат кръщавани. Тарифата за попечителството над тях е по 60 лв. на зверче.

Осиновители очаква и едното кенгуро , както и понито Виолет, което е много красиво и е постригано на бритон. Цените за тяхното обгрижване са съответно по 60 лв.и 120 лв., припомни Стоянова.

От последните нови обитатели е къдроглав пеликан, пристигнал преди седмица от Спасителния център в Стара Загора. Той е от застрашените от изчезване защитен вид у нас и може да се види само в Сребърна.Във Варненския зоопарк отглеждат  и розов пеликан.

миещо мече енот

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони