Милиарди изгоряха за циганската интеграция

Резултатът – малцинството живее в гета, 200 000 къщи са незаконни

В декадата потънали 1,1 млрд. лв.

326 000 души е малцинството по официални данни, според експерти то минава 1 000 000

Опитите за приобщаване започват през 1999 г.

По 1 милиард лева годишно плаща хазната само за „социално включване” на циганите, заяви пред „Труд” депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов. Той бе категоричен, че никой не може да каже колко пари на българските данъкоплатци са изхарчени за интеграция на циганите, но със сигурност са десетки милиарди лева. Сметки и статистика по темата няма. През февруари 2017 г. тогавашният служебен министър по еврофондовете Малина Крумова обяви, че държавата ще плати 1 млн. лева за мониторинг на ромската интеграция, който в края на годината ще даде яснота колко средства са похарчени за циганите и какъв е ефектът. Това така и не се случи.

Според данни от последното преброяване през 2011 г. ромите в България са 326 000. По данни на експерти в момента реално те са между 800 000 и 1 200 000 души.

„Рамковата програма за равноправна интеграция на ромите в българското общество” от 1999 г. е първият правителствен документ, с който се поставя началото на опитите за приобщаване на най-многобройното малцинство към нормите на обществото. Най-много пари за циганите обаче бяха налети по време на т.нар. Декада на ромското включване, която започна през 2005 г. по инициатива на Джордж Сорос. В доклад от 2006 г. анализаторите Лъчезар Богданов и Георги Ангелов твърдят, че ползите от декадата ще са за 15-30 млрд. лв., а разходите ще са 700 000 – 1,1 млрд. лв.

Няма разчети колко пари по европейските програми са изхарчени през годините на прехода за интеграция на циганите. Още преди влизането на България в европейското семейство по предприсъединителната програма ФАР за интеграция са похарчени 40 милиона евро. Още 20 милиона евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, бяха дадени за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик.

В настоящия програмен период само по ОП „Развитие на човешките ресурси” се предвижда за „социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите” да бъдат разходвани около 130 000 000 лв., като прогнозата е от тези средства да се възползват 19 380 лица от ромски произход.

Пари за роми има и по линия на образователните програми. 4 млн. лв. от европейската програма за "Наука и образование за интелигентен растеж" трябва да бъдат разходвани за обучение на децата, които са от етническите малцинства. Други 7,5 млн. лв. са за „ранна превенция на обучителни затруднения”, а 5 млн. лв. са отишли за обучението на 2000 педагогически специалисти за работа в мултиетническа културна среда през 2017 и 2018 г.

По ОП „Развитие на човешките ресурси” общинните разполагат с 80 млн. евро, от които ще се възползват 11 600 цигани. Общо 668 млн.лв. са предвидени по тази програма за социално включване на уязвими групи.

Резултатите от близо 30 годишните усилия за интеграция на циганите лъснаха миналата година в доклад на кампанията „Дом и сигурност за всеки” на „Отворено общество”. Кампанията отчете, че повечето цигани живеят и предпочитат да живеят в гета и че над 200 000 цигански къщи са незаконни.

 

Пловдивският съд реши

Биячите от Войводиново остават в ареста

Братята Борис и Асен Пакетови, които на Богоявление пребиха военнослужещия Валентин Димов във Войводиново, остават в ареста. Това реши Пловдивският районен съд. Според прокурор Евгени Милев става въпрос за побой, а не за няколко удара. Братята нападнали Димов, който им направил забележка, че се изпречили на пътя на колата му. „Пострадалият бил прегледан от Спешна помощ и освободен, без да са констатирани счупвания и наранявания. Ден по-късно се установява средна телесна повреда. Всичко е възможно да се е случило през това време”, пледира защитата на ромите.

 

Цар Киро отново на път към затвора

Грози го присъда от 2 години

Популярният като Цар Киро Кирил Рашков има всички шансове отново да влезе в затвора, след като Апелативният специализиран наказателен съд потвърди присъдата му от 2 години за контрабанда на живак през лятото на 2014 г. Преди присъдата да влезе в сила, предстои решение на Върховен касационен съд.

През 2013-а той излезе от затвора, след като излежа наказание от около 2 години за заплаха за убийство при размириците в Катуница през септември 2011-а. Присъдата беше 2 години и половина, но беше смекчена до заради примерното му поведение – в затворническото общежитие Рашков беше станал градинар.

Междувременно Цар Киро беше оправдан от Пловдивския районен съд по обвинението в хулиганство за нападението над двама журналисти, снимали междусъседски конфликт пред хотела му в центъра на Пловдив. Оправдателната присъда е протестирана от прокуратурата и предстои делото да бъде разгледано от Пловдивския окръжен съд.

76-годишният Кирил Рашков от години се оплаква от проблеми със сърцето. Рашков обмисляше трансплантация на сърце във Франция, но течащия срещу него процес има забрана да напуска пределите на страната.

 

Красимир Каракачанов: Да не се правим на по-големи католици от папата

Няма да мълча, когато бият полицаи и военни

02-04„Вие как ги наричате, на какво основание смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин?” Това запита вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов репортерите в Министерски съвет на въпрос относно изказването му, „циганите станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа”. „Някое решение на Светия синод ли има, на ООН, на какво основание? Те самите как се наричат? Айде стига сме се правили на по-големи католици от папата. По-важно е друго и всички го виждаме. Този модел, 30 години, не води до интеграцията на това население. Води до точно обратното”, допълни Каракачанов.

И бе категоричен:”Не могат да бъдат бити полицаи и военни, а докато съм министър на отбраната в тази държава няма да мълча". "Въпросът е как на тези хора ще им вкараме в главата правилното разбиране, че законът е еднакъв за всички. Не може да има привилегировани групи от населението, не може да имаш само права без задължения”, каза още вицепремиерът.

 

Кандидат на ромска партия със сигнал срещу Каракачанов

Сдружение „Единство” – Хасково е подало жалбата в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) срещу вицепремиера Красимир Каракачанов за негово изказване в село Войводиново, съобщиха от институцията.

Председател на сдружението е Ачо Киров Йорданов, показа справка на „Труд”. На местните избори през 2015 г. той е бил кандидат за кмет на Симеоновград от партията "Солидарност" с председател Христо Младенов, шеф на т.нар. мешере. Получил е 22 гласа.

На 26 септември 2017 г. Ачо Йорданов е публикувал във фейсбук своя снимка на маса заедно с председателя на КЗД Ана Джумалиева, зам.-председателя Баки Хюсеинов и члена на комисията Сабрие Сапунджиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България