Празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод 24 май По традиция денят започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович

Над 3 000 шуменци на празнично шествие Кметът Любомир Христов поздрави съгражданите си

Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната с фалшива статистика

Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Средната годишна заплата в сектор строителство за 2018 г. е 10 634 лв., което е ръст с 5,9% спрямо 2017 г.

Търсят работници от Молдова и Украйна

Милиони губи държавната хазна всяка година от сивия сектор в строителството. Това заяви председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. В момента фирмите, които работят на светло, са около 5200, при условие, че в сектора според КСБ дейност упражняват близо 20 000 компании. При оборот от 50-60 хил. лв. на една такава фирма, държавата губи поне 10 хил. лв. А всяка от “бригадите” извън закона генерира средно по 10-20 хил. лв. печалба. Сами можете да пресметнете колко много са загубите за хазната, допълни Терзиев. Реално две трети от бизнеса е в сивия сектор, каза и членът на УС на КСБ инж. Руен Панчев.

Делът на незаконните бригади, които не плащат данъци, легални заплати и осигуровки се очаква да намалее след последните промени в Закона за устройство на територията. Незаписаните в Професионалния регистър на строителите компании и работници вече могат да изграждат строежи само до 100 кв.м. Според бизнеса обаче е нужно да се предприеме и следващата стъпка и да се забрани изцяло работата на фирми, които не са част от регистъра. Очакваме сега да разделят фиктивно строежите от 500 кв.м на 5 по 100 кв.м и пак да се гради в ущърб на държавата и легалния бизнес, подчерта изпълнителният директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев. Въпреки това промяната е стъпка в правилната посока и се очаква между 1000 и 2000 компании да се регистрират в организацията, обясни Терзиев.

Представителите на бизнеса са категорични, че е нужна промяна и в провеждането на тръжните процедури. От Камарата на строителите в България настояват да се спрат конкурсите с критерий най-ниска цена или поне при провеждането им да се изискват гаранции, че участниците имат нужни опит и професионална квалификация. “Няма как да има високи заплати в сектора при търгове на най-ниска цена”, подчерта членът на УС на организацията инж. Велико Желев. От бизнеса бяха категорични, че правят всичко възможно да вдигнат възнагражденията в сектора, но при тези условия няма как да се спре изтичането на кадри.

Страната ни е с най-ниска ставка за труд в Европа от 3,16 евро на час, даде за пример Терзиев. В Русия минималното заплащане на час е 10 евро, а в Швейцария 58 евро. За да задържат персонала от строителния бранш организират безплатни обучения и квалификации за минимум 5000 служители годишно. Освен това привличат и служители с български произход от страни като Молдова, Украйна и Северна Македония. Нужно е обаче и държавата да облекчи режима за получавана на трудови визи, обясни Желев. Освен това от бизнеса мислят и за привличане на работници от далечни страни като Бангладеш и Пакистан, стана ясно от думите на члена на УС на КСБ инж. Благой Козарев.

Търговете стават все по-неизгодни за бизнеса, именно заради заложените цени при изготвяне на проектите с години, които не са осъвременени, както и ниските ставки за труд. Във все повече търгове няма да има участници, обясни Терзиев. И допълни, че при печалба от 40%, каквито нападки имаше срещу бранша, той лично щял да се оттегли след два изпълнение проекта.

 

Дигитална реформа ще направи контролa по-лесен

Бизнесът иска всичко на светло

Дигитализацията на строителния бранш ще направи правилата еднакви за всички, ще ускори и поевтини проектите, категорични са от КСБ.

Въвеждането на виртуален паспорт на всеки строеж на път или сграда ще ускори работата и ще улесни контрола, каза членът на УС на КСБ инж. Любомир Качамаков. В страни като Великобритания, Холандия, скандинавските държави и Русия системата “БИМ”, която позволява по всяко време да се види напредъкът по даден строеж, да се следи за евентуални грешки и пропуски, работи от години. Бизнесът настоява тя да бъде въведена у нас като държавен стандарт. По този начин правилата ще са еднакви за всички, ще се работи при ясни норми на заплащане и качество на материалите, заяви Качамаков. Във всеки момент ще може да се проследи и дали дадена грешка е дело на строителя, проектанта, инвеститора или надзора, така че той да носи съответната отговорност. Въвеждането на системата ще струва между 5 хил. и 15 хил. лв. годишно, но ще поевтини и ускори проектите, категорични са от КСБ.

 

Позиция

Настояват да спрат безплатните обжалвания

Да се спрат безплатните обжалвания на търгове по Закона за обществени поръчки. За това настояват от Камарата на строителите в България. За спъване на инвестиционния процес трябва да се носи отговорност, заяви членът на УС на КСБ инж. Велико Желев. Необходимо е и да се въведе предварително изпълнение на поръчките преди края на обжалването, за да не се губят пари от самото забавяне, обясниха от бранша. В момента баничари и месари обжалват поръчки за милиони и на тази практика трябва да се сложи край, категоричен е и изпълнителният директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев.

Възложителите трябва да започнат на практика да прилагат и законовата промяна, според която подизпълнителите могат да се включват във всяка фаза на строителния процес, а не да работят само предварително избрани и посочени компании. Така ще се стимулира развитието на малките и средни фирми, обясни Мазнев.

От сектора настояват и за нова програма за енергийна ефективност на жилищните сгради, заради големите ползи от нея както за собствениците на домове, така и за увеличаване на заетостта и спестяванията на електроенергия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Има и по зле от нас , разбира се дежурните американски подлоги – Украйна и Молдова !
    Ще работят и за по 10 лв на ден , нищо че с тях не можеш и един нормален обяд да си купиш !
    И тези си вярват !

  2. Аз не съм имал случай при домашен ремонт строител, водопроводчик или какъвто и да е друг майстор да ми даде някакъв документ. Вероятно реалното заплащане в сектора е средната заплата, умножена по три.

  3. Строителите са ни много добри, а тукашните хейтъри още не са го разбрали. Камарата ще намери решение на този проблем, убеден съм!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.