на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Милион долара завеща наш емигрант на училище

Американски университет изпълнява волята на покойния доктор Андрей Георгиев

Медикът се прибрал през 2007 г. в България и споменал за намеренията си

Един милион долара влизат до дни в Профилираната гимназия „Найден Геров” в Лом. Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град, научи „Труд“.

Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, съобщи за вестника директорът на училището Теодор Йончев.

Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който почина през 2014 г. в САЩ. Седем години по-рано, през 2007 г., той се връща в България. Пристига в Лом и гостува в гимназията, спомня си директорът Йончев. Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Разказал, че е емигрирал през 50-те години на миналия век, бил в Чехословакия и Франция, а после заминал за САЩ и за първи път от над половин век се връщал в родината си.

В Щатите д-р Георгиев работил като уролог и семеен лекар, имал голяма клиника. Медикът, който вече бил на почтена възраст, споделил още, че е завършил ломската гимназия и иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, спомня си Йончев.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че Андрей Георгиев е починал, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря.

Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

„Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Преподавателите са се разровили в архивите и открили, че Андрей Асенов Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия. Повече сведения за щедрия дарител засега няма. В архивите те открили, че след Андрей Георгиев гимназията завършил и брат му Славян, който по-късно също станал лекар в САЩ.

 

История

Ненадминат семеен лекар

Доктор Андрей Георгиев почива на 93 години в дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, на 22 април 2014 г., показа проверка на „Труд“.

Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. В България завършва медицина и го мобилизират да служи в армията по време на Втората световна война. След края й той емигрира през Чехословакия и Франция. Установява се в Уилмингтън, САЩ, през 1961 г. През дългата си кариера е ненадминат лекар, готов да помогне по всяко време, разказват близките му.

 

На 139 години

Гимназия на държавници и учени

Гимназията „Найден Геров” е създадена веднага след Освобождението. Директорът Йончев се надява още тази година да изпрати възпитаници със стипендии „д-р Андрей Георгиев” в чужбина.

За 139 години през гимназията са преминали над 45 000 ученици, част от които известни държавници, учени и творци. Сред тях са акад. Тодор Павлов, акад. Михаил Димитров, проф. Георги Димитров, Живко Ошавков, акад. Иван Дуриданов, проф. Димитър Томов, проф. Николай Русчуклиев, доц. Александър Станев, Доньо Донев и проф. Александър Чирков.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. БРАВО:)! Дано парите се изхарчат по НАЙ-СПРАВЕДЛИВИЯ начин:)!!!! Има достойни Българи по света и у нас:) За съжаление те не обичат да се занимават с политиханстване, а се отдават на професията си, което не е лошо, но в един момент че е чак и толкова добро, защото виждаме как ‘ръководят-предават, крадят, унижават, унищожават политиханците ни:(

  1. Не е професионална, а профилирана. В статията си пише. Децата учат математика, биология, хуманитарни науки и т.н. Един куп доктори, завършили гимназията, са се пръснали из целия свят. Инженери, юристи. Беше много добро училище, дано още е.

 2. Божко Божко, промито мозъченце:) А нека сега да си представим къде щеше да е сега България, ако не беше прогонвала систематически, през последните 27 г, своите най-добри чада да творят и бачкат за просперитета на чужди икономики, образования, технологии и мн подобни. И ако не разбиваше/унищожаваше със същия замах умните, работливи хора, като уважаемия доктор Андрей Георгиев, вътре в страната…. какво щеше да бъде и къде щяхме да сме? И кой има интерес да сме в 9-та глуха на европа и даже света? Другар Михайлов ще ни отговори, разбира се:))) подробно:) и ще обясни на незрящите какви сме комунета:))) хахахаха смешно та чак жалко:(

 3. А предсътавете си ако имахте имот в България и комунистите и техните производни ви стопират връщането на този имот с някакъв закон Лучников, който след 1991г. си е получил земята добре. А щом не си успял нямаш докумемти защото комунистите са ги унищожоли духаш супата. Голям срам , че няма Лустрация в България и описаното в статията е пример за честност от страна на Американските власти.Ако д-ра трябваше да дари парите в обратна посока. Тези пари нямаше да отодат в САЩ.

 4. Явно човекът е нямал наследници. Малко ми е глупаво да бяга от една страна, от един прокажен народ, да спечели милиони сред други хора и после да ги завещае на прокажените….Но негова си воля.

 5. Хвала на такива достойни БЪЛГАРИ! Радвам се, че престижното училище,което съм завършила и аз ,ще даде с това дарение шанс на талантливи деца да получат подобаващо образование.Господин Йончев да прибави в списъка на достойните възпитаници на гимназията и проф. Павлина Долашка от БАН,която получи приза Изобретател на годината , разработила с екипа си препарати на основата на охлюви,лекуващи рак и незарастващи рани.

 6. СЕГА ЩЕ ПАДНЕ ЕДНА БИТКА ЗА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ МИЛИОНИ И ПОЗНЙТЕ КОИ НААЙ МНОООООООГО ЩЕ СЕ ОБЛАЖАТ ????? НИНОВЧЕТАТА , РАЗБИРА СЕ ! НАЙ НОВИЧКИТЕ КОИТО ОШЕ НЕ НАТОПИЛИ ЧОВЧИЦИ , СЛЕД КАТО ИЗРИТАХА ОЯЛИТЕ СЕ КОТАРАЦИ .ТАКА ДЕ , ТРЯБВА ДА ИМА ЗАМИНАВАЩИ И ПРИСТИГАЩИ НА .СОФРАТА .ЕТО ТОВА Е ДИАЛЕКТИКА , ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ .А ТАКИВА КАТО ПОКОЙНИЯ ЛЕКАР , КОЙТО НИТО ЗА МИГ НЕ Е ЗАБРАВИЛ ЧЕ Е БЪЛГАРИН , СА БИЛИ ХУЛЕНИ , ГОНЕНИ ,МАЛТРЕТИРНИ И НАСТАНЯВАНИ ВЪВ ” ХОТЕЛИ ” ,ЧИИТО АДМИНИСТРАТОРИ СА БИЛИ ЖЕЛЕЗНИТЕ СЛУГИ НА БКП , НАЧЕЛО С НЕЗАБРАВИМИЯ МИРЧО СПАСОВ ..

 7. Глупак! Сега маститите ще измислят десет начина да приберат парите в джоба си, за стипендии няма да останат.

 8. Избягал от Лом 1950г.?!Баща ми беше жив още !
  Зная фамилията на доктора и съдбата им…….Но….където и да е бил ,каквото и да е правил е останал българин и ломчанин.Завършил е ГИМНАЗИЯТА ,която завършишме и ние,тези “ние,”които всяка година през май се събираме /випуск 1958/от всички краища на България….,пред ГИМНАЗИЯТА!Все повече оредяваме !Д-р Георгиев и в последния си миг е мислел за Лом и ГИМНАЗИЯТА – място свято и неосквернено нито от политици ,нито от злодеи ,нито от бомбандировките през ВСВ!Там учехме биология ,анатомия ,астрология ,астрономия,химия ,физика ,математика ,музика ,латински,английски ,френски ,руски ………
  Ох спомени ,спомени,вие одухотворени символи на доброто ,което си отиде безвъзвратно!
  Вярвам ,че с наследството от д-р Георгиев ,ГИМНАЗИЯТА ще излъчи деца талантливи -музиканти ,математици,инженери ,художници,архитекти…..отново ,с които се е славел и в миналото Лом, но не са получавали признание ,защото не са били политици….И сега ,когато този град е забравен от държавата ,с това наследство ще се справи сам, без държавата и политиците.Само че талантите на Лом ще се връщат след време и ще продължават делото на д-р Георгиев!

 9. Трогателно!!! Какъв по-добър пример за родолюбие и истинско уважение към учителите , които са ти дали път в живота и са те възпитали! Поклон пред паметта на човека, уверена съм, че това дарение ще принесе изключителна духовна полза за обществото и за учениците, които ще имат възможността и честта да се образоват! Дано бъдат като д-р Георгиев и следват примера му!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.