Чешкият президент Милош Земан: НАТО трябва да активизира борбата с ислямския тероризъм

В традиционното си коледно обръщение към чехите президентът Милош Земан констатира, че НАТО трябва да започне по-активно да се бори срещу ислямския тероризъм.

„Ние сме част от НАТО и ЕС. В тези организации сме длъжни да се държим по-енергично, да бъдем уверен в себе си партньор, на когото ако нещо не му харесва, да даде ясно да се разбере какво. НАТО трябва задължително да води значително по-активна борба срещу ислямския тероризъм“, отбеляза Земан.

Той отново повтори, че задължителните механизми за разпределяне на бежанците в Евросъюза не са приемливи. „Миграционните квоти трябва да се определят в съответствие с нашите национални интереси. Никой не може да ни диктува кого да настаним на наша територия. Вярвам, че проектът за миграционните квоти ще попадне на бунището на историята, а след година никой няма да говори за него.“

Земан също така огласи подкрепата си за рязко намаляване броя на чиновниците, които през последните 15 г. се увеличиха от 80 000 на 150 000. Освободените от длъжности ще бъдат пренасочени към търговския сектор на националната икономика. Президентът отхвърли възможността за назначаване провеждането на предсрочни избори в Чехия, тъй като според него партиите носят отговорност за стабилната ситуация в страната и те трябва да се договорят помежду си за подкрепа на правителството. Правителството начело с Андрей Бабиш е подкрепяно от 78 депутати в 200-местната долна камара на парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа