Миниелектробуси возят пътници до метрото

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подкара първия миниелектробус за градския транспорт, който ще бъде тестван в следващите дни. Снимка: Гео Калев.

Модернизирани са 90% от автобусите и тролеите

Градският транспорт в столицата ще се сдобие с близо 100 возила на ток

Миниелектробуси ще превозват столичани от кварталите до метрото. Идеята е да се улесни достъпът до метростанциите чрез компактни превозни средства, които да се движат по тесните улички в кварталите. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в момента общината разработва концепция за довеждащия транспорт. Бусчетата ще бъдат пуснати пилотно в кв. “Овча Купел”. Ще бъде включен и кв. “Люлин”.

“Започваме тестове на малки 6-метрови електробуси, преди да обявим поръчка за купуването на 30 броя. Целта ни е да сме готови заедно с пускането на 4-километровия участък от третата линия, който минава през “Овча купел” до Околовръстния път”, каза Фандъкова по време на теста на миниелектробус пристигнал от Мюнхен. Той ще се движи в “Овча купел” 4 дни без да вози пътници. Електробусите, които сега се тестват са марка Karasan с двигател ма BMW, максимална скорост 70 км/ч., климатик, печка, капацитет 22 пътника, 10 седящи места и две сгъваеми за хора с увреждания, зарядни за телефони и интернет. Един електробус струва 210 хил. евро.

Не се знае обаче, дали общината ще купи електробусите точно от тази фирма. До два месеца е ще бъде пусната обществена поръчка за доставката им. Градската управа кандидатства за финансиране на покупката по ОП “Околна среда”. С 30 млн. лв. трябва да бъдат купени общо 52 миниелектробуса за довеждащия транспорт. С други 188 млн. лв. ще бъдат купени 30 тролея и 25 трамвая, както и още 30 електробуса, които да сменят стари дизелови автобуси.

Фандъкова припомни, че от миналата година по линии №9 и №309 се движат първите за София 20 електробуса, а тази есен ще бъдат доставени още 15. В последните години общината е модернизирала на 90% от автобусите и тролеите на градския транспорт.

Коментари

Задължително поле