Минималната заплата в ЕС според разходите за живот

Предложението за определяне на минималните заплати защитава работодателите, които плащат достойни заплати, като гарантира лоялна конкуренция, посочват от ЕК.

В Люксембург е 2142 евро, а у нас 312 евро

Целта на Европейската комисия (ЕК) при изготвянето на предложение за минимално заплащане на труда в ЕС не е уеднаквяване на сумите, а оценка на това дали то съответства на условията на живот в дадена страна. Това заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис при представяне на проекта за Директива за минималното заплащане в ЕС.

В момента минималните заплати в ЕС варират в много широки граници - от 312 евро в България до 2142 евро в Люксембург. “Ако вземем предвид разходите за живот, разликите си остават едно към три”, пресметна Домбровскис.

Според ЕК целта на директивата е, да гарантира че работниците в ЕС са защитени с “адекватни минимални заплати, позволяващи достоен живот, където и да работят”. Предложението на ЕК е насочено към страните с ниско заплащане, а препоръката е да се направи преценка доколко адекватно е то, включвайки различни критерии, като например продуктивността на икономиката.

По повод проекта на директива от БСК заявиха, че минималните заплати в ЕС трябва да се определят от държавните органи и социалните партньори.

Коментари

Задължително поле