Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

На 18 октомври 2019 да почерпят

Ще оцелее ли светът след „Катаклизъм”? Джаред Даймънд променя разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите

Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Минималната пенсия нагоре с 11,5% От есента сумата нараства на 200 лева, двуетапното увеличение излиза 100 млн. лв

Парламентът прие минималната пенсия за стаж и възраст да нарасне с 11,5% от 1 юли, като от сегашните 161,38 лева да достигне ниво от 180 лева. От 1 октомври долният праг на парите ще се вдигне с нови 11,1% и ще стане 200 лева.

Тези промени депутатите гласуваха с пълно единодушие като с общо 187 гласа приеха на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., внесен от Министерски съвет.

Очаква се другата седмица парламентът окончателно да приеме предложенията на второ четене, за които след изборите се разбраха коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти.

В резултат от промените със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст. В това число влизат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, тези за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Според направените разчети всички пенсии, които след преизчисляването от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година осигурителен стаж ще останат с размери под 180 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени към новия минимален размер. В резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лева броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31,5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение, показват разчетите на социалния министър Бисер Петков.

Сметките на правителството сочат, че необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са 8,8 млн. лв. месечно, а втората стъпка с вдигането на минималната пенсия на 200 лева от 1 октомври ще струва на хазната 14,7 млн. лв. месечно. От финансовото министерството на няколко пъти уточниха, че няма да се наложи актуализация на бюджета. По техни сметки общата сума за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст за тази година е около 100 млн. лв., а за догодина трябва да се набавят допълнителни 280 млн. лв.

Още преди предложенията за минималната пенсия да влязат за гласуване в Народното събрание се чуха не малко експертни мнения, че политическата намеса в осигурителната система ще доведе до срив в доверието на хората, които се осигуряват.

“Зачитаме и подкрепяме принципа на равнопоставеност, заложен като основен в Кодекса за социално осигуряване и считаме, че не следва по никой начин да има изравняване на пенсии за хората с различен осигурителен принос”, заяви от парламентарната трибуна червеният депутат Георги Гьоков по време на дебатите. От ДПС също подкрепиха промените, но призоваха да се търсят възможности, които не водят до увеличаване на дефицита в системата, който за поредна година е близо 5 млрд. лв. На ниво обсъждане в социална комисия в НС синдикатите от КНСБ изразиха принципната си позиция, че увеличението на минималната пенсия изправя осигурителната система пред сериозен проблем, защото част от пенсионерите получават увеличение от близо 23%, а всички останали почти нищо. Според профсъюзите това няма да стимулира работещите да се осигуряват върху истинските си доходи.

Социалните пари за старост
стават близо 121 лева
Правителството определи новия размер от другия месец

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще нарасне от сегашните 118,14 лв. на 120,98 лв., съобщиха от Министерски съвет вчера. Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.
Право на социална пенсия имат хората, които са навършили 70 години, но не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Друго условие е доходът на член от домакинството им да е под гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. За 2016 година той е 65 лева. С тази промяна ще се увеличи размерът на парите на около 143 000 социални пенсии.
Пак от 1 юли 2017 година ще бъдат индексирани всички пенсии в страната заради промени в Кодекса за социално осигуряване. Правилото включва осъвременяване всяка година по т.нар. швейцарско правило с 1/2 от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. То се запазва, но механизмът на индексиране се променя и ще става чрез преизчисляване на пенсиите с по-висока тежест на осигурителния стаж. Този начин ще се прилага, докато тежестта на година стаж стигне от 1,1 до 1,5%, но индексацията на парите на възрастните ще е с миналогодишния коефициент от 2,4%.
Таванът на пенсиите остава в старите размери и в това отношение управляващите не предвиждат промени. В момента той е 910 лв. Средната пенсия в страната от другия месец трябва да достигне 341,57 лв.

##########
Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС:
Системата е в тежко положение

Подкрепяме всякакви усилия за търсене на възможности за увеличение на пенсиите, но те трябва да бъдат използвани по начин, по който да не увеличаваме дефицита. Това каза народният представител от ДПС Хасан Адемов, който е председател на социалната комисия в парламента. “От НС в момента пишем чек на министъра на финансите и казваме: г-н министър, съобразете се с решението на парламента и предвидете 510 млн. лева за следващата година, необвързани с осигурителни вноски”, коментира той.
“Това, което правим през всички години на прехода е, че през пенсионната система решаваме проблемите на социалната политика, което не е най- добрият подход”, посочи Адемов. Според него пенсионната система се поставя в тежко положение, “в условия на тежък дефицит, само защото се опитваме през нея да решим всички останали проблеми”.
Адемов призова да се разделят пенсиите от социалното подпомагане. “Как може да стане това – доходът на хората с минимални пенсии може да бъде допълнен от специализиран фонд, както се прави в други страни”, уточни той.

Отзиви
Йордан Христосков, дългогодишен управител на НОИ:
Доверието се подкопава

Няма логика да се правят кръпки на парче, но явно това се случва. Истината е, че се дискредитира целият пенсионен модел. Трябва всички пенсии да се вдигнат пропорционално, като се запазят съотношенията в системата. Не може да се бърка пенсионната система с тази на социалното подпомагане. Имайте впредвид, че не всички хора, които ще получат увеличение, са с минимален доход. Доверието ще се подкопава, още повече, че очакванията на обществото за бързи решения се повишават.

Калоян Стайков, ИПИ:
Това е висша форма на
популизъм

Всички механични намеси в осигурителната система не са обективни и могат да бъдат опасни, защото хората, които не се осигуряват или не работят, започват да разчитат на това, че политиците в един момент ще се намесят и ще им решат проблемите. За всички е ясно, че се губи доверието в осигурителната система, както и справедливостта между осигуряващите. Да вдигнеш парите само на една група хора, които не са допринесли съществено за бюджета на държавата е висша форма на популизъм, който не почива на здрава икономическа логика. Така се зачеркват стимулите за осигуряване. Няма баланс, всичко се прави на принципа проба – грешка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. социалния министър Бисер Петков – ami tova ne e li moyat systudent Rosen Petkow?? Edno ime e smenil samo i se prekalypva w
    bushuvashtia lov na veshtici?? U S term is witches hunt.

  2. „Няма логика да се правят кръпки на парче, но явно това се случва. Истината е, че се дискредитира целият пенсионен модел. Трябва всички пенсии да се вдигнат пропорционално, като се запазят съотношенията в системата.“ Така е,ноооо,бат Бочко си пада по нелогизмите. Да дадем там по 20 лева,пък дано им запушим устите.Те са свикнали с мизерията си.

  3. Това което ще се случи от о1.07 .2017г е прах в очите на едни за сметка на други пенсионери .Не енормално този който си е работил на частно и никога не се се осигурява реално неговата пенсия да се увеличи и изравни с оня който редовно си внасял осигоровките но НОИ му определила 200лв не ще получи увеличение .Интересно за какво се ползват парите на пенсионерите при които има таван разликата над определените 910лв.Ине на последно с ИДЗКСО параграф 49 от ПРЗ на КСО и чл.69 от КСО и се допусна голямо противопоставяне на пенсионери и работещи с пенсия и заплата Докато от тази промяна КСО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДУШИ то при останалите първо ги освобождават и при добра воля на работодателя ще им поднови трудоправните отношения .

  4. Държава в която има пенсия 180 лв. – ОТ НЕЯ НИЩО НЕ СТАВА. Забележете колко неща са направени за монополи. Тези партийни касти са така обвързани че нямам думи…..
    От партийни измамници – аман …..за пореден път се доказва че всеки един който се навира в политиката – НИЩО НЕ СТАВА ОТ НЕГО.
    Махайте се от държавата и колкото повече бягат толкова по-добре.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.