Минимална преднина на консервативната партия във Великобритания

Тереза Мей

Тереза Мей печели 318 места в парламента, а лейбъристите 262

Във Великобритания окончателно консерваторите ще имат 318 депутати в 650-местната Камара. Лейбъристите ще разполагат с 262-ма депутати. Консерваторите са претърпели поражение и в своя бастион Кенсингтън, което е последен удар за Тереза Мей, отбелязва Франс прес.

Мей е получила телефонни обаждания от американския президент Доналд Тръмп и президента на Франция Еманюел Макрон, които са я поздравили за победата. Информационните агенции цитират коментар на Тръмп, че резултатите от изборите във Великобритания са "изненадващи". Мей е решена да състави правителство, въпреки че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин я обвинява, че не е способна да укрепи британските позиции в преговорите за Брекзит и я призовава да подаде оставка.

Премиерът ще разчита на подкрепата на 10-тимата депутати от дясноцентристката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия. Лидерът на юнионистите Арлийн Фостър потвърди.

"Премиерът говори с мен сутринта и ще започнем дискусии с консерваторите, за да установим как е възможно да внесем стабилност в страната". Шотландският премиер Никола Стърдъжън, чиято партия изгуби около 20 депутатски места, също призова за оставката на Мей. "Ще работим с други партии, ако изобщо е възможно да попречим на торите да управляват."

https://twitter.com/AFP/status/873256121284349953

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа