Министерски съвет: Не сме сключвали договор със създателите на "Пегас"

Администрацията на Министерски съвет не е сключвала договор с израелската фирма NSO Group, разработила шпионския софтуер „Пегас“. Това са съобщили от правителствената пресслужба пред БГНЕС.

Шпионският софтуер „Пегас“, който стана причината за грандиозен световен скандал, е разработван от израелска фирма, която е имала свои клонове в България и Кипър. От NSO Group съобщиха, че са изнасяли програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър. 

"NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, се казва в изявление на компанията, публикувано от британския вестник „Гардиън“.

Кипърският клон на компанията е бил затворен през август миналата година. От самата NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни служители от Кипър обаче заявили, че тя има още една база, която се намира в България.

През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията поради злоупотребите с технологията на NSO Group.

Коя е NSO Group?

Това е базирана в Израел компания, която лицензира софтуер за наблюдение на държавни агенции. Компанията казва, че нейният софтуер "Пегас" предоставя ценна услуга, тъй като технологията за криптиране означава, че престъпниците и терористите са застрашени. Софтуерът работи тайно на смартфони, хвърляйки светлина върху това, което правят собствениците им.
Главният изпълнителен директор Шалев Хулио е съосновател на компанията през 2010 г. Компанията предлага и други инструменти, които намират места, където се използват телефони, защитават от безпилотни летателни апарати и предоставят данни на правоприлагащите органи.
NSO Group е замесена в други случаи с хаквания, включително докладвани от основателя на „Амазон“ Джеф Безос през 2018 г. Саудитски дисидент съди компанията през 2018 г. за предполагаемата й роля в хакване на устройство, принадлежащо на журналиста Джамал Хашоги, който беше убит в саудитското посолство в Турция същата година.

Какво е „Пегас“?

„Пегас“ е най-известният продукт на NSO. Той може да бъде инсталиран дистанционно, без да е необходимо някога да се отваря документ или връзка към уебсайт. Той разкрива всичко на клиентите на NSO, които го контролират - текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти - и може да записва телефонни обаждания. Той може също така тайно да включи микрофона и камерите на телефона, за да създава нови записи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България