Министерства свиват разходи в кризата

Намалени си капиталовите разходи за Националната многопрофилна транспортна болница.

Отлагат се ремонти и покупка на активи

Земеделското икономисва 20 млн. лв.

Министерства свиват разходите си заради кризата с коронавируса. В отговор на депутатско питане енергийният министър Теменужка Петкова обявява, че се предвижда намаляване на капиталовите разходи с 300 000 лева. Тя уточнява, че утвърдените в бюджета за 2020 г. капиталови разходи на министерството са 800 000 лв.

По бюджета на министерството на земеделието са разчетени капиталови разходи в размер на 5,757 млн. лева. Министерството е предприело действия по ограничаване на разходите на държавните предприятия по Закона за горите, заявява ресорният министър Десислава Танева. Тя е дала указания за намаляване на разходите за инвестиции и дълготрайни материални активи, забранен е ремонтът и купуването на нови без съгласуване с министерството. С тези мерки ведомството ще намали разходите си с 20 млн. лева, посочва министър Танева.

От транспортното министерство обясняват, че ще икономисат 1,125 млн. лева, предвидени за ремонт на 18-етажната сграда на ведомството. Намалени си капиталовите разходи за Националната многопрофилна транспортна болница с 600 000 лв., както и на ИА “Морска администрация” - с 655 000 лева. Оптимизират се и разходите на Авиоотряд 28, но сумата на икономията ще стане ясна в края на годината.

От финансовото министерство посочват, че са предприели действия по оптимизиране и преструктуриране на разходи, като очакваният размер на икономията е 375 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини