Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Министерството на културата иска запазване на паветата по „Дондуков“

Министър Боил Банов заяви, че Министерството на културата ще процедира запазване на паветата на бул. „Дондуков”. Това стана ясно днес в края на публичната дискусия относно бъдещето на настилката на емблематичния столичен булевард „Княз Ал. Дондуков”, съобщиха от ведомството.

„Благодаря на всички, които дойдоха тук днес, за да изразят своята позиция, независимо от това каква е тя. Благодаря Ви за добрия тон, за разумните аргументи, всеки от Вас имаше своя логика и качествено защити своите идеи. Това отсега ще бъде практика в Министерството на културата – за всички важни казуси ще организираме подобни обществени дискусии по този начин, като за някои вероятно срещите ще бъдат и повече от една. Това ще ни гарантира максимална прозрачност и ще ни помогне заедно, в открит диалог, да решаваме щекотливи въпроси, които са от изключително значение за обществото”, заяви министър Банов в края на срещата.

„Логично ми прозвучаха всички изказвания в посока предварителен анализ, събиране на експертни становища, аналогия с други държави – това само би помогнало на всички”, обобщи също в края на дискусията министър Банов. Още в началото той отбеляза, че идеята на обсъждането днес не е нормативно обусловено, а е продиктувано от желанието на екипа му да чуе различни гледни точки при решаването на въпроси от важно значение. Министър Банов информира още, че от миналата година паветата в София са деклариран паметник на културата с предварителна категория „местно значение”.

Сред изказалите се бе архитект Валентина Василева, член на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. Тя посочи, че не паважната настилка е тази, която създава проблемите на общината със замърсения въздух, транспорта и шума. „Всички стари европейски столици са с павета, тази настилка е истинска, дълготрайна, автентична и бележи принадлежността на София към цивилизованите градове не от днес”, добави тя. Арх. Василева отбеляза, че може да се потърси съвет за съхраняване и полагане на паважна настилка от специалистите в Европа и добави, че паважите на Прага се редят от български бригади.

Председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов отбеляза, че съхранявайки наследството, трябва да се търси съвременното и по-добрата функционалност, но при всички положения, подходът трябва да е с приоритет – наследството.

Архитект от Ивайло Петков от „Група град” изрази тезата да се направи ремонт сега, като се запази „Дондуков” в сегашното му състояние, докато не се изгради цялостна визия за бъдещето му – дали ще бъде транзитен булевард или градска улица.

От организация „Спаси София” заявиха, че с оглед на ситуацията, комбинираният вариант е най-доброто решение за момента. Те също отбелязаха, че е нужно осмислянето на бъдещето на булеварда.

Акцент в изказванията на почти всички представители на гражданските сдружения, както и на отделни граждани, беше качеството и надзорът на ремонта, който и вариант да се избере. Мнения по темата изказаха още от Камарата на архитектите, „Граждани за зелена София”, Гражданска инициатива „КвАРТал“, арх. Здравец Хайтов, арх. Весела Тончева от Граждански комитет „Спасение 2000”, Гражданска инициатива „За обществен и релсов транспорт”, „Граждани за пътен контрол”, Иво Божков – общински съветник, експерти, общественици и граждани.

Дискусията се предаваше на живо на страницата на Министерството на културата във Фейсбук. Връзка към звуков файл от събитието е достъпна за изтегляне от интернет страницата на Министерството на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.