Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Министерството на културата и Лувърът продължават сътрудничеството Вежди Рашидов в Париж: Горд съм, че Франция ще продължи да преоткрива богатствата на България

Снимка: ГЕРБ

Вежди Рашидов присъства на подписването на Споразумението за продължаване на сътрудничеството между България и Лувъра в Париж

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов присъства днес в Париж на подписването на Споразумението за продължаване на съвместната дейност между Министерството на културата на Република България и Музея „Лувър“ във връзка с предстоящото европредседателство, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Официалната церемония се състоя в българското посолство в Париж. Подписите си под документа положиха министърът на културата Боил Банов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез. На основата на това Споразумение ще бъдат договорени нови съвместни инициативи между двете културни институции.

„Изключително съм щастлив да присъствам днес тук. Горд съм, че Лувърът откри уникалното българско наследство и вярвам, че Франция ще продължава да преоткрива богатствата на България. Тази приемственост, която демонстрира днес министър Боил Банов, е много важна за нашите две държави и за нашите култури, важна е и за Европа. Поздравявам министър Банов и президента на Лувъра Жан -Люк Мартинез за амбицията им да продължат активното сътрудничество“, каза след церемонията Вежди Рашидов.

Припомняме, че през 2012 г. Вежди Рашидов, в качеството си на министър на културата, подписа първото петгодишно споразумение с Лувъра, което направи възможно  България за първи път в историята си да бъде представена в световния Музей и милиони посетители да видят уникалната експозиция „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България“.

Във втория си мандат като министър на културата, на 31 март 2016 г., Вежди Рашидов подписа нов петгодишен договор с музея. Предложението е следващата българска изложба бъде „Епохата на българските царе от 9 до 13 век“. Тогава е договорено и в София да бъде представена експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса.

Днешното Споразумение е продължение на договореностите от 2016 г. за организиране на нови български изложби в Лувъра.

На официалната церемония посланикът на България във Франция Ангел Чолаков награди с орден „Кирил и Методий“- първа степен президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез, за неговите заслуги за развитие на българо-френските културни връзки. С орден „Кирил и Методий“ – втора степен бе награден и г Александър Баралис – директор на програма за изследване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини. При награждаването се изтъкна огромната роля на Вежди Рашидов за утвърждаването и популяризирането на българската култура не само във Франция, а и в цяла Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете