Министерството на туризма прекратява договора за наем на морски плаж „село Лозенец“ от 1 октомври

Министерството на туризма ще прекрати договора за наем на морски плаж „село Лозенец“, Община Царево, Област Бургас, считано от 1 октомври 2017 г., предвид обществения отзвук и неприемане извършването на дейности на морския плаж от страна на наемателя, от една страна, а от друга, обективната невъзможност той да реализира както права, така  и задължения по него. Това съобщават от Министерството на туризма.

До решението се е стигнало след направени серия от проверки на морската ивица през летния сезон, последната от които е била в края на месец юли 2017 г.  Инспекциите на място са били както планирани, така и по сигнали и жалби за състоянието на плаж „село Лозенец“, постъпили  от  Сдружение с нестопанска цел „Всички за Лозенец“ и др.

Договорът с наемателя на морски плаж „с. Лозенец“, Община Царево, Област Бургас, е сключен на 05.07.2016 г. с определеното за наемател търговско дружество след публично обявен на официалната страница на Министерството на туризма и проведен по реда на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост търг с тайно наддаване.

Според договора за наем той не може да бъде прекратен в периода 1 юни – 30 септември, докато трае активният летен сезон. Затова контрактът ще бъде прекратен на следващия възможен ден - 1 октомври 2017 г., за което фирмата е информирана.

По  закон почистването, осигуряването на спасители и на медицинска служба на неохраняемите плажове, т.е. тези, които нямат  стопани -  концесионери и наематели, трябва да бъдат осигурени от областните управи. Ще се отнася за незаконни преместваеми обекти на морските ивици, тяхното премахване е в прерогативите на кмета на общината, на чиято територия е плажът.

Основната цел на Министерството на туризма във връзка с морските плажове е да бъдат гарантирани безопасността на туристите по ивиците, както и да се осигури спокойната работа за инвеститорите в туризма - хотелиери, стопани на плажа, туроператори и т. н.

версия за печат

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България