Министерството на туризма ще сигнализира Прокуратурата за фирма, измамила хора с хиляди левове за екскурзия до Канада

Министерството на туризма ще сигнализира Прокуратурата за фирма, измамила хора с хиляди левове за екскурзия до Канада. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия.

„Запознати сме с този случай от няколко месеца. Хората с основание се обърнаха към нас, изложиха целия казус. Направили сме може би 4-5 проверки на фирмата, като последната е от 7 август. Без да сме получили предварително информация от фирмата, както е по закон, стана ясно, че те са започнали процедура по ликвидация. Уведомиха ни след нашата проверка, че искат да прекратят дейността си, което на фона на неизпълнението на договорните ангажименти за екскурзия в Канада е странно като действие и в тази връзка днес ще сигнализираме прокуратурата за действията на тази фирма“, обясни Ангелкова.

„Прави впечатление, че от една страна управителката прекратява дейността на тази фирма, защото очевидно има неизпълнени задължения към хората. От друга страна заявява намерение за регистрация на нова фирма. Това само по себе си говори за незаконни действия и създава предпоставки за извършване на други нарушения“, коментира министърът.

Имали сме случаи на неизплащане на суми, но при вече обявена несъстоятелност, което е друга процедура. Неизпълнение на такъв тип договорни задължения в такъв голяма размер се случва за пръв път и това ни дава основания да помислим за изисквания в закона, които да защитят повече правата на потребителите и да се забрани сключването на договори за сума, която значително надхвърля застрахователната полица, каза още министър Ангелкова.

Министърът каза още, че министерството поема ангажимента да затегне изискванията към туропоераторите и турагентите по отношение лимитите на застраховките и в тази връзка вече е в контакт с Комисията за финансов надзор.

„Законът за съжаление не казва колко трябва да е максимумът на една застраховка. Това се преценява от самия туроператор. Това, което всеки един от нас, потребителите, е длъжен да чете, но не го прави, са всички документи с дребен шрифт, където се вижда лимитът на полицата“, коментира министърът.

Тя добави, че последния случай, при който туристи са измамени с екскурзия до Канада дава основания да помисли за изисквания в закона, които да защитят повече правата на потребителите и да се забрани сключването на договори за сума, която значително надхвърля застрахователната полица.

"Независимо от времето, данните сочат, че все още страната ни се движи в рамките на 5% очакван ръст. Само за първите 6 месеца има над 3,6 милиона туристи", коментира още Ангелкова.

„Надявам се и в рамките на месеците юни-септември да имаме този 5% ръст, който залагаме към момента”, заяви Ангелкова.

По думите й качеството на туристическия продукт всяка година се повишава. „Това се вижда от броя на чуждите туристи, които посещават нашата страна”, допълни министърът.

Що се отнася до работещите в бранша, Ангелкова заяви: „Не можем да се бъркаме в определянето на заплатите, които бизнесът предлага”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България