Министерството на икономиката: Не е в правомощията ни да върнем лиценза на „Емко“

Не е в компетенциите на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза за внос и за износ на фирма „Емко“ ЕООД. Същият е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нередностите от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Това се казва в официална позиция на Министерството на икономиката относно лиценза на военния завод и във връзка с днешните протести на работници, които обвиниха министър Емил Караниколов, че не е спазил дадено от него самия, по време на предишния протест, обещание за връщане на лиценза.

Миналата седмица /08.09.2017 г./ е постъпило писмо до министъра на икономиката от фирма „Емко“ ЕООД, в което се прилагат констативни протоколи от служба “Контрол на общоопасните средства”, уточняват от МИ. Възложено е на секретаря на Междуведомствения съвет да изпрати писмо до Главна дирекция „Национална полиция“, с което да се поиска информация дали са отстранени всички констатирани нередности, тъй като в един от констативните протоколи са дадени предписания за такива.

От въпросния протокол не става ясно дали са отстранени нередностите, констатирани от служба по пожарна безопасност и другите компетентни органи с направени предписания.

Насрочено е заседание на Междуведомствения съвет за 18 септември 2017 г. /понеделник/, на което ще бъде разгледано искането за възстановяване на лиценза на фирма „Емко“ ЕООД. Лицензът следва да бъде възстановен след отстраняване на всички нередности, което трябва да се констатира от всички за това компетентни органи, припомнят от министерството.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките се председателства от министрите на икономиката и отбраната, а в състава му влизат представители на ниво зам.-министър от почти всички министерства и представители на ниво директор или зам.-директор на разузнаването, контраразузнаването и държавния резерв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика