Три турски ТИР-а се удариха на магистрала „Хемус“

Георги Гьоков: Действията на проф. Плочев доказват, че здравеопазването е недофинансирано

Камелия Нейкова: Надявам се на изборите за евродепутати да гласуваме електронно

Весела Лечева разработи стратегия за реформа в спорта Депутатът от БСП предлага 90 нови параграфа в Закона за физическото възпитание и спорта

Илън Мъск се изфука с тостер “Междузвездни войни”

Меркел и Ердоган ще се срещнат след формирането на новия германски кабинет

Деница Сачева: 40% от учителите ще излязат в пенсия до 8 години

Полицаи четат лекции на пенсионери в Берковица

Индия планира полет до Луната през април

Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Дъщеря закла болната си майка си и опита да се самоубие в Лом

Незагасена цигара подпали къща за гости в Еленския Балкан Разследват палеж на автомобил в Павликенско

Загинали са всички на борда на катастрофиралия ирански самолет

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Министерство на културата застрахова 2 уникални цигулки, струващи общо 9 млн. лева

Министерство на културата е обявило обществена поръчка за избор на застраховател на класически музикални инструменти, частна държавна собственост. Срокът на застрахователния период е една година и влиза в сила от 01 февруари 2017 г., а териториалният обхват на застраховката е за страната и чужбина, предаде БГНЕС.

Стойността на поръчката е 25 000 лв. Обект на застраховка са три цигулки, едно виолончело и един роял. Две от цигулките са уникални по своята изработка и стойност – едната “Гуарнери дел Джезу” е изработена през 1733 година и нейната “балансова” стойност възлиза на 4,6 млн. лв., другата “Страдивариус” е изработена през 1716 година и нейната “балансова” стойност също възлиза на 4,6 млн. лв.

Застрахована ще бъде цигулка “Джофредо Каппа”, изработена 1691 година и с “балансова” стойност от 215 197 лв. Обект на застраховка ще е и виолончело “Матео Гофлиер” от 1726 г., чиято “балансова” стойност е 1,5 млн. лв. Тези музикални инструменти са предоставени за концентриране в страната и чужбина, става ясно от документацията на МК. Застрахован ще бъде и 100-годишен френски роял, който се намира в Галерия “Средец” на министерството. Основното покритие на застраховката е пожар, наводнение, друго природно бедствие, злоумишлени действия, кражба, рискове при транспортиране и други.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. любопитен съм как тези инструменти са станали държавна собственост…

  2. Цигулката Гуарнери дел Джезу е предоставена от държавата на Стойка Миланова, цигулката Страдивари на Минчо Минчев, а виолончелото Гофрилер на Венцеслав Николов.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.