Министерство на транспорта купува пиано за осиротялата Севги

Цялото СУ "Сава Доброплодни" подкрепя Севги

Две сестри загубиха родителите си при адския взрив на влака-убиец в Хитрино. Къщата на Акиф Рагуб/44г./ и Фейме/41 г./ рухна върху семейството. Родителите загинаха изпод отломките, а двете им дъщери трябва да продължат напред. По-голямата е студентка и е в болница във Варна, а малката Севги/12г./ в петък за първи път се върна в класната стая.

Талантливото момиче учи в училището по изкуствата в Шумен СУ"Сава Доброплодни" и съучениците й от 6 клас я посрещнаха изключително радушно. Децата са подготвени за срещата и сме уверени, че заедно с тях Севги/12г./ ще се чувства добре и защитена, каза педагогическият съветник Бистра Тодорова.

След инцидента Севги жиее със семейството на своя чичо и леля в разградската община Самуил. В петък чичото Сами Ариф я довел в училище, а пред "Труд" каза, че това ще се случва всеки ден отсега нататък, въпреки че разстоянието е поне 40 км. Детето иска да е заедно с приятелите си.

При разрухата на къщата е било унищожено и пианото на Севги. Тя ще получи нов инструмент от Министерство на транспорта. Оттам са заявили, че във вторник пианото ще бъде доставено в община Самуил.

В момента училището се готви за коледен благотворителен концерт на 22 декември, билетите са по 3 лв. Вече са продадени почти всички над 300 места за залата на Младежкия дом, а средствата ще бъдат за всички деца от Хитрино. Поне 10 са учениците в СУ"Сава Доброплодни" от поразеното село. Севги, която е много добра народна певица е изявила желание също да се качи на сцената и да покаже таланта си, каза Тодорова.

От училището са отпуснали 500 лв. еднократна стипендия за своята възпитаничка, каза директорът Албена Иванова. Още 700 лв. са събрани от работилница-базар, организирана от учениците. В коридора на училището остава кутия за помощ. Но най-голямата подкрепа ще бъде топлината на цялата училищна общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България