Полицейска операция се провежда в Страсбург, предполага се, че е свързана с атентата

Мартин Петров поиска отвод на съдия

Спасител на дете стана „Полицай на годината“

Унгарци на протест срещу „поробващ закон“ Парламентът разреши 400 часа извънреден труд годишно

ЕК одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, съобщи министър Ананиев

Енрике Иглесиас и Ана Курникова продават къщата си за $4,85 милиона

Премиерът Борисов в Брюксел: Чухме само похвали Тимерманс подкрепил промените за конфискацията на незаконно придобито имущество

Петокласник с приз от „Полицай на годината“

Смядово събира пари за болницата в Шумен

Издирват началника на КАТ – Казанлък

Фондацията зад гей билбордовете пред „Труд“: Това е информационна кампания Планират да поставят пана на видни места в София и в Пловдив

Баневи остават за постоянно в ареста

Георги Кабаков – последният рефер без VAR в турнира

Ахмед Доган стана дядо

Министър Ананиев: Ако бъде приет анекса към националния рамков договор, се надяваме той да бъде подсписан в първите дни на новата година

Министрите Николина Ангелкова и Ивелина Василева представиха програма за подпомагане на общините за минералните извори

Снимка: Министерство на туризма

В процес на сертифициране са 34 специализирани центрове, предлагащи СПА и балнеопроцедури по новата наредба, регламентираща тяхната дейност. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместна среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и туристическия бранш за представяне на Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия, съобщиха от Министерство на туризма.

„Основен приоритет в нашата работа е въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-платежоспособни туристи“, каза Николина Ангелкова.

Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове.

„Започна процесът по сертифициране на балнео- и СПА центровете на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 111 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата“, допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място, ще могат да носят абревиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

„България има уникални природни дадености за развитие на СПА туризма, но все още не използваме максимално този ресурс в туристическия сектор“, посочи министърът на туризма. Към момента СПА отрасълът заема 5-о място в България като мотив на туристите за пътуване или има около 11% дял от общото предлагане. „Имаме 1600 минерални извори, което ни нарежда на второ място в Европа, и над 60 климатични и 40 балнеоложки центъра“, допълни министър Ангелкова и акцентира, че за развитието на този потенциал е много важна инициативата на МОСВ и стартирането на националната програма. „Това е реална стъпка за удължаване на сезона, която може да даде реални резултати в много кратки срокове“, подчерта Николина Ангелкова.

Министър Василева поясни, че МОСВ вече е открило програмата като пилотната схема с бюджет от 3,5 млн. лв. Източник на средствата са ранните търгове с емисии на парникови газове. Програмата ще се администрира от Националния доверителен екофонд, който от 1 ноември до 16 декември т.г. приема проектните предложения на местните власти и ще направи предварителен преглед. Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г. Със средствата ще се осигуряват безвъзмездно до 50% процента от проектите на общините, като за останалата половина от стойността им местните власти трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. Схемата е разработена след анализ сред 111 общини, които са информирали за състоянието на инфраструктурните си съоръжения и нуждите от тяхното подобряване.

„Резултатите показват, че мрежата е силно амортизирана. Находищата на минерални води у нас, които са изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г. с промени в Закона за водите е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, които стопанисват 63 находища, както и 37 находища, които са общинска собственост. Данните сочат, че до момента се оползотворяват под 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда“, допълни министър Василева и също приветства идеята да се обединят усилията на държавните институции, местната власт и бизнеса за преодоляването на тази диспропорция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Защо се закриха минералните бани които бяха евтини и достъпни за хората като например в с.Ягода Ст.Загорско. Заради някакъв си частен интерес със някъкъв си не знам какъв център , но пък бърка яко в джобовете?

  2. “Защо се закриха минералните бани които бяха евтини и достъпни за хората като например в с.Ягода Ст.Загорско. Заради няка’къв си частен интерес със някъкъв си не знам какъв център , но пък бърка яко в джобовете?“
    Закриха се още и мн други минерални бани като, Княжево, Овча Купел за Горна Баня не знаем, Централна Баня и мн. др. Последните 26 г отношението към Природата Майка на България е повече от Вандалско. Вандали, алчни и примитивни, се опиват да “управляват“ Майка България и хората по другите държави вече открито ни се подиграват и иронизират.Ппозор и смяна на прави и системата.

  3. Двете национални предателки – крантата и настъпената жаба се чудят какво да измислят, че да подарят минералните ни извори и поморийската кал на руснаците! Сякаш българската земя им е бащиния! И как да и анулират необходимостта от визи за руснаци ,какко го изисква ЕС, да си влизат в България като в разграден двор и да си вземат каквото си искат!
    Питайте ги двете отрепки защо подариха на руската държава извора в Сапарева баня ?
    Но иде видов ден и двете ще си го получат!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.