Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Николина Ангелкова се срещна с посланика на Турция в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 септември 2018

По повод публикацията за Яков Джераси, Виктор Меламед твърди: Не е избран нов шеф на Световната ционистка организация в България

Доналд Туск: Някои части от британското предложение за Брекзит няма да проработят

Спецсъдът пусна под домашен арест основните обвиняеми от групата за незаконен дърводобив

Тереза Мей: Втори референдум за Брекзит няма да има

16-годишен ученик в болница след побой в училищен двор в Благоевград

Най-малко три жертви след стрелба в Мериленд

Доналд Тръмп подписа указ за затягане на санкционния режим срещу Русия

Младен Маринов: Не мога и не бива да търся сметка на президента за коментарите

Министрите Николина Ангелкова и Ивелина Василева представиха програма за подпомагане на общините за минералните извори

Снимка: Министерство на туризма

В процес на сертифициране са 34 специализирани центрове, предлагащи СПА и балнеопроцедури по новата наредба, регламентираща тяхната дейност. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместна среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и туристическия бранш за представяне на Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия, съобщиха от Министерство на туризма.

„Основен приоритет в нашата работа е въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-платежоспособни туристи“, каза Николина Ангелкова.

Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове.

„Започна процесът по сертифициране на балнео- и СПА центровете на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 111 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата“, допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място, ще могат да носят абревиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

„България има уникални природни дадености за развитие на СПА туризма, но все още не използваме максимално този ресурс в туристическия сектор“, посочи министърът на туризма. Към момента СПА отрасълът заема 5-о място в България като мотив на туристите за пътуване или има около 11% дял от общото предлагане. „Имаме 1600 минерални извори, което ни нарежда на второ място в Европа, и над 60 климатични и 40 балнеоложки центъра“, допълни министър Ангелкова и акцентира, че за развитието на този потенциал е много важна инициативата на МОСВ и стартирането на националната програма. „Това е реална стъпка за удължаване на сезона, която може да даде реални резултати в много кратки срокове“, подчерта Николина Ангелкова.

Министър Василева поясни, че МОСВ вече е открило програмата като пилотната схема с бюджет от 3,5 млн. лв. Източник на средствата са ранните търгове с емисии на парникови газове. Програмата ще се администрира от Националния доверителен екофонд, който от 1 ноември до 16 декември т.г. приема проектните предложения на местните власти и ще направи предварителен преглед. Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г. Със средствата ще се осигуряват безвъзмездно до 50% процента от проектите на общините, като за останалата половина от стойността им местните власти трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. Схемата е разработена след анализ сред 111 общини, които са информирали за състоянието на инфраструктурните си съоръжения и нуждите от тяхното подобряване.

„Резултатите показват, че мрежата е силно амортизирана. Находищата на минерални води у нас, които са изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г. с промени в Закона за водите е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, които стопанисват 63 находища, както и 37 находища, които са общинска собственост. Данните сочат, че до момента се оползотворяват под 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда“, допълни министър Василева и също приветства идеята да се обединят усилията на държавните институции, местната власт и бизнеса за преодоляването на тази диспропорция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Защо се закриха минералните бани които бяха евтини и достъпни за хората като например в с.Ягода Ст.Загорско. Заради някакъв си частен интерес със някъкъв си не знам какъв център , но пък бърка яко в джобовете?

  2. “Защо се закриха минералните бани които бяха евтини и достъпни за хората като например в с.Ягода Ст.Загорско. Заради няка’къв си частен интерес със някъкъв си не знам какъв център , но пък бърка яко в джобовете?“
    Закриха се още и мн други минерални бани като, Княжево, Овча Купел за Горна Баня не знаем, Централна Баня и мн. др. Последните 26 г отношението към Природата Майка на България е повече от Вандалско. Вандали, алчни и примитивни, се опиват да “управляват“ Майка България и хората по другите държави вече открито ни се подиграват и иронизират.Ппозор и смяна на прави и системата.

  3. Двете национални предателки – крантата и настъпената жаба се чудят какво да измислят, че да подарят минералните ни извори и поморийската кал на руснаците! Сякаш българската земя им е бащиния! И как да и анулират необходимостта от визи за руснаци ,какко го изисква ЕС, да си влизат в България като в разграден двор и да си вземат каквото си искат!
    Питайте ги двете отрепки защо подариха на руската държава извора в Сапарева баня ?
    Но иде видов ден и двете ще си го получат!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.