На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Министри, просветете децата

Час по вероучение по инициатива на Православния младежки център „Чисти сърца“ към храма в Смолян.

Днес обществото ни страда, понеже липсва божественото просвещение и всеки прави каквото му скимне. Народът боледува от безверие и злоба, язвите на нашето общество. Добро нещо е знанието, добро е и образованието, но ако не бъдат осветени, те са безполезни. Няма извинение за нас, ако децата ни са непослушни и непокорни, развратни и престъпни. Не е толкова полезно да образоваш сина си, преподавайки му изкуства и външно знание, чрез които той ще спечели пари, колкото да го научиш на изкуството да презира сребролюбието. Когато стане въпрос за вероучението, много друговерци протестират, като казват, че не желаят децата им да си сменят вярата и пр. Вероучението няма за цел да изменя вярата на някого. Затова е по-правилно да се нарича религиознание, защото определението „ВЕРОучение“ смущава сектантите. Много родители съм чувал да казват: „А-а-а, не, ние не искаме децата ни да се занимават с религия, няма Бог да ни нахрани децата. Няма Бог.“ Добре е да се знае, че вероучението няма за цел да пропагандира православната истина, но има за цел да просвети българските деца! За обща култура. Пък и православното учение възпитава толерантност. То не пропагандира своето си и не го насажда, както мюсюлманите агресивно и насилствено индоктринират своята си „истина“. Семейството, църквата и училището са традиционни институции в България, които заедно градят здравата духовна основа на младото поколение и те са длъжни да се грижат за душите на децата.

Обучението и възпитанието по религия в началния училищен етап (I-IV клас) има за цел да даде на малките ученици духовни опори, които да послужат за здрава основа в процеса на личностното им изграждане като създатели на високоморално гражданско общество. Чрез ценностите на християнската религия учениците следва да израстват като добри, духовно извисени, толерантни личности, с любов към ближния, дълг към семейството, отговорност към обществото. Запознаването с Библията дава знания за нейното историко-литературно съдържание; за личността на Иисус Христос; за неговата богочовешка религиозно-нравствена мъдрост, която променя живота на християнизиралите се племена и народи и извежда Европа в света на новата цивилизация, т.е. тази, в която не присъстват развратът и агресията, омразата и престъпността. Изучаването на православните празници и традиции е предназначено да помогне на подрастващите да осмислят и да приемат тяхната същност и роля. В духовната атмосфера на християнското семейство през робските векове са се съхранявали вярата, традициите, българският език. Християнските норми помагат на българското семейство да ражда и да възпитава добри деца. Плюс това те ще опознаят родината чрез вероучението – именно защото православието е утвърдено като официална религия за България, от него произлизат гражданските и нравствените закони, а и знаем, че през турското робство то е съхранило и запазило българските традиции.
Министърът на образованието г-жа Меглена Кунева, казва, че вероучението не може да се въведе като ЗИП, защото училищата и образованието ни са светски.

Питам аз, текстът на матурата по български език и литература не беше ли едно пропагандиране на религия, която дори е непозната за повечето българи – йогата?

В свое интервю тази духовно бедна жена каза, че за ученика е много по-важно да опознае и да умее да работи с науките, които се изучават в училищата, отколкото да му се отвлича вниманието с духовното. Трябва да се знае, че науката е създадена от човека, а човекът е творение на Бога. Как човек ще изучава една наука, която е създадена от него, без първо да научи нещо за първопричината.

Интересно тези разкрепостени училища, в които преподавателките блудстват с учениците си, какви нравствени ценности възпитават? Преди време влязох в софийска гимназия, в учебния час и слушам Ивана, Преслава, Драгана, каравана и т. н., и гледам как преподавателката по български език и литература се разтоварваше духом на подиума заедно с учениците си, ама дотолкова, че щеше всеки момент да се раздроби. Попитах я: „Госпожо, моите уважения, но как може да възпитавате по такъв начин тези малки деца?“ На което тя ми отвърна: „Демокрация е и можем да правим каквото ни харесва.“ Запитах се – да не би да съм расъл в гората и да не съм запознат с живота днес, или просто мозъкът на тази жена беше като превтасала питка. Не подценявам високоотговорния труд на преподавателите в светските училища, но проблемът е, че те не наставляват учениците в доброто и не си служат с християнското учение, което много ще подпомогне техния труд. Учителството е божествено призвание и ако учителят не върви в правия път, как да очакваме учениците да не кривват и те.

 

Децата и храмът

Обучението по религия следва да мотивира децата да посещават храма, да придобият съответно поведение, да осъзнаят мястото на молитвата в духовния живот на човека, да възприемат естетическото въздействие на църковната музика и на светите икони.

 

*Авторът, по-известен с прозвището си Максенций, е ученик в пловдивската Духовна семинария и е син на високоблагоговейния архиерейски наместник на Карнобат – отец Иван Ангелов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Историята със софийската учителка е измислена. Плювката по йога е тъпа. Тези двете са лъжичката г..на в кацата с мед. А истинският въпрос е кой ще преподава. Може би алитератите от Богословските факултети.

  1. Ще се намери.Вие нещо много се притеснихте!За съжаление не това е притеснителното..

 2. Поповете са като марксистите – те винаги са прави. От една страна ни учат да презираме сребролюбието, а от друга духовенството тъне в разкош. От една страна православието ни учи на толерантност, а от друга авторът не пропуска да захапе исляма. Това учителят да върви в правия път е много добре казано, както е казано за сламката в окото на брат ти, и за гредата в твоето собствено око. Духовниците има да извървят много дълъг път преди да станат наставници

 3. Господинът твърди, че не подценява високо отговорния труд на светските преподаватели, но не пропуска критиката си към тях. В същото време нищо не казва за духовните преподаватели. Те как се изявяват във високоотговорния им труд.

 4. Чернокапците пак се опитват да сложат ръка върху невинното детско съзнание и да пленят душата му. Трябва им армия от послушни последователи. Какво ги е грижа свободата на човешкия дух. Вън чернодрешковците от училище!

  1. То една свобода!Ако мислите,че да си свободен да мислиш и правиш всичко,което ти скимне е занимание,което ще те Освободи..

   1. Във всеки случай не искам поповете да ми казват какво да мисля и как да постъпвам. Не искам и да оковават невинното детско съзнание със своите религиозни догми. Понятията за добро и зло съществуват далеч преди християнството и не са негов монопол. Палете си свещите в църквите, кадете си тамяна и стойте далеч от храма на училището!

 5. България е секуларна държава и църквата нема място в училище. Няма християнски ценности или морал. църквата не може да възпитава. Освен това неоконсервативната руска пропаганда разчита на православието за политическо влияние у нас. Може да се изучават религи като културна традиця в училище но братати жреци не трябва да се пускат в клас.

 6. При всички случаи с предмет по религия в училище трябва да се подхожда много внимателно. Светите отци няма начин да не бъдат въведени в изкушение да проповядват родолюбивите си идеологии. Оня ден един отец взе да разказва на моя малкия кой е Патриарх Евтимий, та се наложи да го смъмря в трамвая. Минавахме с десятката покрай Попа и той се почувства задължен да чете проповед.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.