Министърът на енергетиката отказва да даде информация в парламента за газа от САЩ

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов отказва да предостави каквато и да е информация за доставката на втечнен природен газ от САЩ в Народното събрание.

"Сключеният договор за доставка на втечнен природен газ от САЩ съдържа клаузи и изисквания за конфиденциалност, които обхващат не само условията, но и цялото му съдържание."

Това гласи писмен отговор на Николов на въпрос от парламентарния контрол, зададен от депутата от "Демократична България" Иван Димитров.

"Публичното оповестяване на всяка информация относно условията на договора може да доведе до търсене на отговорност за нарушаване на клаузите за конфиденциалност, включително и до предявяване на съдебни искове срещу "Булгаргаз" ЕАД за причинени вреди", пише още в отговора, внесен вчера в НС.

"Подписаният договор е за конкретни количества за конкретен краткосрочен период", отговаря министърът на въпросите на депутата, които са: "Какво е количеството на доставения газ? На кой терминал е извършено разтоварването? Кое е дружеството вносител и имате ли по-подробна информация за условията на вноса?".

Както в. "Труд" разкри в днешния си брой, американският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп от руския. Крайната цена на втечнения природен газ от САЩ за юни за доставка до българска граница е 87,482 долара/Mwh или 82,69 евро/Mwh, научи “Труд” от високопоставени източници от Министерството на енергетиката.

Същевременно цената на газа по договора с “Газпром експорт” за юни трябваше да бъде 74,16 евро/Mwh. Оказва се, че полученият втечнен природен газ от САЩ е с 8,53 евро/Mwh, или с 11,50% по-скъп от газа на “Газпром експорт”, който правителството на Кирил Петков отказа да плати по предложения от руснаците начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика