Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

В такива случаи смятам, че е редно да се подаде оставка и аз ще депозирам своята пред премиера, а той ще прецени дали да я приеме, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в кулоарите на парламента.

„Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката“, заяви тя.

Тя обясни, че познава от 20 години хората от "Инерком", които ЧЕЗ избра за купувач на активите си в България, но не им е кума.

Българските институции оттук нататък ще кажат тежката си дума. Това, че чешката държава е избрала определена компания - не означава нищо. Предстои тежката процедура по одобрение на сделката от КЗК, КФН и КЕВР, заяви министърът на енергетиката.

„ДАНС е в правото си и според мен трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията и възможностите тя да осъществява дейността си спрямо националното законодателство и националната сигурност“, заяви тя.

„Процедурата за ЧЕЗ е проведена от чешката държава. Българската държава и правителство нямат никакво отношение към този процес. Процедурата се провежда по чешкото законодателство и това изключва абсолютно всякакви хипотези и съмнения за намеса на правителството за вземането на решението на чешката държава“, изтъкна Теменужка Петкова и уточни, че от ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава за сделката.

Коментари

Задължително поле