Министърът на културата обеща да съдейства за запазване на античното селище край Благоевград, без да се пречи на АМ "Струма"

Инициативният комитет, който бе учреден неотдавна в Благоевград, проведе среща с министъра на културата Боил Банов с настояване за запазване, социализиране и развитие на обекта в село Покровник, като атрактивна туристическа дестинация. Комитетът обясни,че не искат да спират строителството на АМ “Струма“, но искат да се запази и консервира археологията, която остава около пътя. В инициативния комитет членуват археолози, бивш директор на музей,туроператор и други.

"Срещата се проведе в конструктивен тон, като бяха взети под внимание исканията на благоевградчани за спасяване на откритите Римска гробница, вила, храм и други безценни за историята на града находки. Постигна се съгласие, че ще бъде направено всичко възможно за съхраняването на обекта във възможно най-голяма цялост и оптималност", казаха след срещата членове на комитета.

Обсъждани са и варианти за ангажимент от страна на Общинската администрация в Благоевград за стопанисване на селището.

Министър Банов е дал уверение пред представителите на Инициативния комитет, че няма да пренебрегнат обществения интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика