Министърът на културата: Пловдив ще има скоро съвременна концертна зала!

„Пловдив ще има скоро съвременна концертна зала!”, декларира министърът на културата Боил Банов по време на работната си среща с областния управител на Пловдив Здравко Димитров, на която бяха обсъдени въпроси свързани с готовността на града под тепетата за домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година.

Министърът на културата потвърди ангажимента на ръководеното от него ведомство за реновиране на залата на филхармонията на площад „Централен” и обеща, че ремонтът ще приключи в срок и пловдивчани ще могат да се радват на една съвременна концертна зала. Здравко Димитров и Боил Банов обсъдиха и редица културни инициативи, по които ще координират усилията си.

До края на годината пък ще бъде подписан специален меморандум между Областна администрация и общинска фондация „Пловдив 2019”, с който ще се постави началото на двустранно партньорство между двете институции в областна на културния обмен в региона. Споразумението ще даде възможност да се търсят начини за поощряване на културните мероприятия, които ще наситят с нови интересни фестивали и събития представянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.

Това стана ясно след разговорите между губернатора Здравко Димитров, заместник-кмета по културата и туризма Александър Държиков и изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019” Кирил Велчев. От фондацията представиха отворената покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона.

Поканата е насочена към целия Южен Централен район, включващ областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик и в нея могат да кандидатстват, както читалищата в тези области, така и техни партньори, които са приготвили специално проекти по повода, заедно с тях и местните общности. Целта на програмата на Фондация „Пловдив 2019” е да поощрява най-разнообразни културни изяви и възможности за обогатяване на културния живот в тези общности и развиване на социално предприемачество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България