Министърът на културата: Ръководството на "Квадрат 500" не се справя

Ръководството на националната галерия "Квадрат 500" не се справя както трябва. Това заяви служебният министър на културата Рашко Младенов по БТВ. Той обаче уточни, че не бърза да взима решение след скандала с повредените картини заради повреда в климатичната система.

„Аз не бързам да взимам решение, защото искам докрай да разбера за какво става дума”, каза министърът. Той заяви, че е бил в галерията и е видял прозорци, запушвани с вестници. Разговарял е и с директорката, както и със Светлин Русев, който подаде оставка като ръководител на художествения съвет на галерията, след като проблемът стана публично известен.

По думите на Рашко Младенов картините могат да се възстановят.

Служителките, които съобщиха за проблема, бяха незабавно пенсионирани, защото уронвали престижа на Българския Лувър.

Повредата в климатичната система е станала на 7 януари. Температурата в музея се понижава, а това оказва влияние  върху картините.  Уредничките Искра Захариева и Мария Димитрова  съобщават  за проблема на художника Недко Солаков. Няколко дни по-късно двете получили известия за пенсиониране, защото уронвали престижа на Националната галерия.

Правилното съхранение на картините изисква влажност на въздуха между 45-55% и температура между 18 и 22 градуса. Според системата за измерване на температурата по време на аварията тя е паднала до 15 градуса, каза Весела Радоева, ръководител на отдел „Комуникации” в Националната галерия.

Според вече пенсионираната уредничка в студените дни температурата е паднала много повече.

„ Когато аз се върнах от болнични - на 19-и, установих, че температурата в залата беше 9 градуса. Проблемът е огромен. На риск са поставени най-ценните картини, които притежава България”, посочи обаче Захариева.

Най-тежко е състоянието на картините от фонда за чуждестранно изкуство в Зала 6. Някои от картините вече са свалени за реставрация, а върху други е залепена специална хартия, за да се следи промяната в състоянието им.

Всички пари, оставени от предшественика му Вежди Рашидов, ще трябва трябва да покрият миналогодишните дългове, каза още Рашко Младенов.

„Много културни институти, които са си спечелили субсидията и не са им дадени в края на миналата година, сега трябва да им се дадат от този бюджет”, уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България