Министърът на МВР Младен Маринов: Не съм говорил с конкретен човек за поста на главен секретар

Снимка: Архив

"Не съм говорил с конкретен човек за поста на главен секретар. Сондирал съм мнения. Но има длъжност заместник-главен секретар. В момента той изпълнява функциите на главен секретар. Това е Георги Арабаджиев". Това заяви пред "Нова тв" новият вътрешен министър Младен Маринов. Той подчерта, че при предложението ще бъдат спазени всички изисквания на закона.

Маринов категорично отхвърли твърденията, че от "Атака" са се съгласили да подкрепят неговата номинация за министър, ако получат думата за определяне на главен секретар.

"Притесняват ме големите очаквания, които ме карат да се мобилизирам и да се покажа във върхова форма. Надявам се и сега да е така. Но като знам с какъв екип работя в момента, имам увереност да продължа", призна Маринов в първия си ден на висшия държавен пост.

"Семейството ми винаги ме е разбирало. Имам дъщеря на 23-години и син, който след няколко дни ще навърши 18 -години. Добри деца са", допълни той.

В четвъртък президентът Румен Радев отправи критики във връзка с номинацията на Маринов за министър. Той заяви: „Просто е парадоксално: премиерът маха министър на вътрешните работи  заради мърлявата работа на полицията, както той се изрази. А по закон тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно, заради тази мърлява работа, се предлага за министър. Аз не го разбирам това”.

Маринов коментира това изказване с думите: „Всеки има право на мнение и на оценка, още повече президента като върховен глава на държавата. Но аз стъпвам на фактите. Аз бих подходил с резултатите, които сме постигнали, а те не са малки. Мога да кажа, че за периода имаме с 8% по-малко регистрирани битови престъпления. По отношение на пътната безопасност, въпреки всички катастрофи и последната, която взе много жертви, имаме спад на убитите".

"Енергията, която даваме за противодействие между институциите, трябва да я отдаваме, за да свършим работа и да дадем сигурност на хората", допълни той.

Относно ареста на разследващи журналисти в Радомир, за който писаха и чужди медии, той поясни: "Колегите са арестували лица, които с фенерчета отиват на местопрестъпление. Снети са им сведения, както биха били снети сведения от всеки нормален гражданин, който се е намирал на местопрестъпление".

Коментари

Задължително поле