Министърът на образованието открива майсторски клас в Пловдив

Градът под тепетата домакин на национален дебат „Класната стая на 21-ви век – умения, иновация и технологии”

Министърът на образованието и науката Красимир Велчев пристига в сряда в Пловдив, за да даде началото на майсторски клас „Класната стая на 21-ви век – умения, иновации, технологии”. Дебатът, в който ще се включат над 200 участници от цялата страна, е организиран от фондация „Световен образователен форум България”, Община Пловдив и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“ и ще се проведе в хотел „Империал”.

Тази инициатива на фондацията ще провокира експерти на МОН, на РУО (регионалните управления по образованието), общините и образователните институции, международни експерти и лидери в образованието да помислят как промяната в света около нас трябва да се отрази върху преподаването и организация на класната стая. В три модула ще бъдат разгледат различни аспекти на качественото образование и преподаване, ще се споделят добри практики от утвърдени иновативни училища.

Началото на майсторския клас ще бъде поставено от Тон Дюиф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищните директори. Той ще говори как да развиваме уменията на 21-ви век в класната стая, като в дискусията по този модул ще се включат заместник-кметът по образование и иновации в Община Пловдив Стефан Стоянов, началникът на РУО-София Ваня Кастрева и Елеонора Лилова, директор на Второ Средно училище-София.

Президентът на „Световен образователен форум България” Мария Гайдарова, която е и директор на ОУ „Райна Княгиня”, пък ще направи презентация защо са важни иновациите в образованието и как да ги инициираме. Освен Мария Гайдарова своите идеи и добри практики ще споделят директорът на 51-во СУ в София Асен Александров, който е и заместник-председател на комисията по иновации към МОН, и Ивайло Старибратов, директор на Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов” в Пловдив.

„Как чрез технологиите училищният лидерски екип да постигне резултати, които променят положително живота на децата” е темата на третия модул от майсторския клас, по който лектор ще е директорът на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Пловдивския университет проф. Галин Цоков, а панелисти са Александър Ангелов от Център за творческо обучение, Антон Бъчваров от сайта „Уча.се” и пловдивският преподавател Тихомир Алексиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България