„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Мей предлага на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит

Министърът на транспорта на уникална изложба в Бургас Пътниците от круизните кораби на среща с родното изкуство

????????????????????????????????????

Зала на Магазия 1 в Пристанище Бургас се превърна в изложбена зала. В нея, на метри от морето и корабите, бе открита изложба, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия на България.

Тя бе официално открита вчера от зам.-кмета Йорданка Ананиева, министъра на транспорта Ивайло Московски, ректора на НХА проф. Николай Драчев и директора на порта Диян Димов. „Очакваме с нетърпение разкриването на филиал на академията в Бургас, за да изпълним перманентно това пространство с изкуство и млади хора“, каза зам.-кметът Ананиева.

„Стъпването в Бургас е абсолютно логична стъпка. Така поставяме нов хоризонт за развитие в името на следващите поколения творци“, смята ректорът проф. Драчев.

Миистърът на транспорта Ивайло Московски коментира, че новите пространства на територията на пристанището намират своето перфектно приложение. Магазията отваря врати за пръв път, а идеята е да се превърне в културно средище.

„Надявам се пътниците от круизните кораби също да имат тук своите вълнуващи срещи с българското изкуство“, заяви министър Московски.

С предстоящото откриване на Филиал на НХА в нашия град, тук ще бъдат представени специалностите „Живопис“, „Стенопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“, „Мода“ и магистърска програма „Арттерапия“.

„120 години НХА. Ректорите“ персонифицира етапите на академичното развитие чрез творчеството на двадесет и петимата й ръководители през изминалите дванайсет десетилетия – забележителни автори, работили всеотдайно за изграждането на новата художествена култура и нейната интеграция в европейското пространство.

Вторият корпус на изложбата „120 години НХА. Преподавателите“ включва произведения на съвременни преподаватели от деветте специалности, които предстои да бъдат включени в новия Филиал в Бургас. По този начин експозицията демонстрира една част от актуалната структура на Академията, функционалните възможности на различните специалности и не на последно място – творческия профил на нейните преподаватели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.