ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Министърът на транспорта на уникална изложба в Бургас Пътниците от круизните кораби на среща с родното изкуство

Зала на Магазия 1 в Пристанище Бургас се превърна в изложбена зала. В нея, на метри от морето и корабите, бе открита изложба, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия на България.

Тя бе официално открита вчера от зам.-кмета Йорданка Ананиева, министъра на транспорта Ивайло Московски, ректора на НХА проф. Николай Драчев и директора на порта Диян Димов. “Очакваме с нетърпение разкриването на филиал на академията в Бургас, за да изпълним перманентно това пространство с изкуство и млади хора”, каза зам.-кметът Ананиева.

“Стъпването в Бургас е абсолютно логична стъпка. Така поставяме нов хоризонт за развитие в името на следващите поколения творци”, смята ректорът проф. Драчев.

Миистърът на транспорта Ивайло Московски коментира, че новите пространства на територията на пристанището намират своето перфектно приложение. Магазията отваря врати за пръв път, а идеята е да се превърне в културно средище.

“Надявам се пътниците от круизните кораби също да имат тук своите вълнуващи срещи с българското изкуство”, заяви министър Московски.

С предстоящото откриване на Филиал на НХА в нашия град, тук ще бъдат представени специалностите “Живопис”, “Стенопис”, “Графика”, “Книга, илюстрация, печатна графика”, “Плакат и визуална комуникация”, “Рекламен дизайн”, “Мода” и магистърска програма “Арттерапия”.

“120 години НХА. Ректорите” персонифицира етапите на академичното развитие чрез творчеството на двадесет и петимата й ръководители през изминалите дванайсет десетилетия – забележителни автори, работили всеотдайно за изграждането на новата художествена култура и нейната интеграция в европейското пространство.

Вторият корпус на изложбата “120 години НХА. Преподавателите” включва произведения на съвременни преподаватели от деветте специалности, които предстои да бъдат включени в новия Филиал в Бургас. По този начин експозицията демонстрира една част от актуалната структура на Академията, функционалните възможности на различните специалности и не на последно място – творческия профил на нейните преподаватели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.