На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Министърът на финансите: Местните данъци са изключително ниски Кметовете трябва да преценят каква политика искат да водят, каза Владислав Горанов

Приходите от тол такси ще се използват за поддръжка на републиканските пътища, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Местните данъци в България са изключително ниски и като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура, каза министърът на финансите Владислав Горанов. “Сега е началото на този мандат, всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води на местно ниво”, допълни той. Законът е определил диапазони за възможния размер на местните данъци, но голяма част от общините по една или друга причина предпочитат да стоят в долния им край, обясни министърът. “Изкушението да разказваш приятно за ухото възпитава грешно българските граждани и те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща”, продължи той.

По повод идеите на някои кандидат кметове Горанов заяви, че “намаляването на данъците е лесно, само че в следващия момент, в който преценят, че искат да имат минимални данъци или никакви данъци, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”. На въпрос, свързан с възможността част от приходите от тол такси да отиват в общините, той подчерта, че тези средства са предназначени за поддръжка на републиканските пътища. “Ако иска, Националното сдружение на общините (НСОРБ) може да предложи механизъм за плащане използването на общинските пътища”, каза Горанов.

 

Живко Тодоров, Стара Загора:

Популизъм е да обещаваш по-ниски налози

“Тези, които са обещавали по време на предизборната кампания да намаляват данъците, са популисти. Не го препоръчвам, защото всяка година минималната работна заплата се вдига, а в същото време се повишават цените на горива и услугите”, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

“Хората имат все по-големи очаквания от местната власт и общините трябва да се стараят да повишават качеството на услугите в дългосрочен план”, допълни той.

 

Здравко Димитров, Пловдив:

Ще свалим парите за колите

Новият кмет на Пловдив Здравко Димитров-Зико е решен да свали данъка върху МПС-тата, заявено още в предизборната кампания. “След увеличаването на данъка хората започнаха са си регистрират колите в съседните общини “Родопи” и “Марица”, а това е недопустимо”, заяви той в деня след избирането си за кмет, макар до него да беше седнала Менда Стоянова, която обясни, че е против. “Аз не съм съгласна с тази мярка”, каза след думите на Зико Стоянова, но той не отстъпи.

 

Любомир Христов, Шумен:

Искаме да отделим средства и за селата

“Предстои да направим анализ на всички данъци и такси, но нямаме намерение да намаляваме данъци, защото шуменци са претенциозни да имат добро осветление по улиците, нормални тротоари, улични настилки, добра социална политика”, коментира кметът на Шумен Любомир Христов. “Искаме да отделим средства и за селата, имаме да изплащаме и дълг, така че няма откъде да дойдат средства”, допълни градоначалникът.

 

Д-р Цветан Ценков, Видин:

Ще следваме европейските практики

“Министър Владислав Горанов по принцип е напълно прав, че данъците и таксите са ниски”, заяви новият видински кмет д-р Цветан Ценков. И още: “Искам първо да разбера къде са пробойните при събираемостта. И ако тя да речем е 60 на сто, то трябва да стане сто на сто.”

“Първо трябва да видим как този процент да се вдигне. И тогава да помислим за вдигане на ставките, като се съобразим и с практиката и други европейски държави.”, каза още той.

 

Даниел Панов, Велико Търново:

Предстои обсъждане и в НСОРБ

“Тепърва предстои обсъждане на новата бюджетна политика на община Велико Търново”, кметът на старата столица Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
“От следващата седмица ще се събират експертните комисии и ще дискутираме и въпроса с данъците.
Освен това мисля, че този въпрос ще бъде повдигнат и на заседание на НСОРБ”, каза още Даниел Панов.

 

Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община:

Посланието на Горанов е правилно

“Министърът Горанов е изключително детайлен и прав, а посланието му е правилно”, каза зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов. “Трябва да се търсят начини да се повишават приходите на общината. Това е тема, която стои от много време на дневен ред, така че в дългосрочен план трябва да се реши. Очевидно, че средствата, с които общините разполагат не достигат за предоставяне на съотношение на качеството на услугите, които хората очакват от нас”, каза още Барбалов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.