Министърът постави строителите в колапс

Строителният бранш в България изпадна в колапс и то само в рамките на месец, в който арх. Виолета Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Това споделят от Камарата на строителите в България (КСБ) в своя декларация до президента на страната Румен Радев.

"Свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения от Вас служебен кабинет – от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на здравеопазването. Особено смущаващи са изказванията на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпадна в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения.

Провежданата политика от служебния кабинет е в абсолютен противовес на световната практика за използване на строителството като ключов инструмент за излизане от икономическата криза, възникнала в резултат на пандемията COVID-19", споделят от браншовата камара. 

„Ситуацията в бранша се усложнява заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори. Блокирани са и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства“, пишат строителите в своята позиция. Във връзка с гореизложеното КСБ призовава да спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели, както и министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите. Строителите настояват и да се продължи работата по програмата за енергийна ефективност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес